Λοιμωξιολόγοι: Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα αποβεί μοιραίο εάν δεν προσέξουμε

Από τα τέλη του 2019 που η ασθένεια covid-19 ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 152 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ «…σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, δεν θα αναρτηθεί έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι “το 90% των συστημάτων υγείας των χωρών, εξακολουθούν να διαταράσσονται από την πανδημία covid-19“.

Κυριακή του Πάσχα, πολλοί συνάνθρωποί μας εξακολουθούν να δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στον κορονοϊό, στα νοσοκομεία της χώρας, έχοντας δίπλα τους στην πρώτη γραμμή τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζονται με αυταπάρνηση, χωρίς να γνωρίζουν αργίες και γιορτές. Με υψηλό συμβολισμό έγινε η ακολουθία της Ανάστασης στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς”, από τον πατέρα Αντώνιο Πατρικίου που έχει διπλή ιδιότητα, αυτήν του γιατρού αλλά και του ιερέα.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Nοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Νίκος Καπραβέλος, περιγράφει με τραγικά λόγια την πίεση που ασκεί η πανδημία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μπορεί να αποβεί μοιραίο, αν δεν προσέξουμε.

Στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημερεύει σήμερα, νοσηλεύονται 117 ασθενείς σε απλές κλίνες covid και 28 σε ΜΕΘ, ενώ αυξημένες είναι και πάλι οι εισαγωγές.

Κυριακή του Πάσχα ήταν η μοναδική μέρα που δεν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί. Όποιος επιθυμεί, ωστόσο, να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, μπορεί να το κάνει ακόμη και αυτή την ημέρα μέσω της πλατφόρμας emvolio.gοv.gr, μέσω των ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΝΔΕΙΝΟΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΣΙΔΟΥ, ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥΔΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΛΑΓΙΟΥ, ΤΑΣΟΣ ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ