Γ. Οικονόμου: Θα αντικατασταθεί η διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου»

Array

Την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από τη Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης έρχονται μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, εν μέσω των καταγγελιών των τελευταίων ημερών.

«Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση των καταγγελιών της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι η προσοχή όλων πρέπει και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που μένουν στη δομή, τα οποία όπως είπε «πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής όποια εξέλιξη και αν έχει η υπόθεση».

Όπως είπε, η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής.

«Δυστυχώς πρόσφατα ο χώρος των ιδρυμάτων αυτών είχε αφεθεί ανεξέλεγκτος», είπε, προσθέτοντας πως «σε ορισμένες περιπτώσεις το μοντέλο απέδωσε, ενώ σε άλλες όχι».

«Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά και θα γίνουν. Οι θέσεις της Κυβέρνησης στις περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών είναι γνωστές και αποτυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με μια φράση: “Καμιά ανοχή“», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας παιδιών και τόνισε τις τρεις αλλαγές στο πλαίσιο της υιοθεσίας:

 • τη μείωση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής,
 • τη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα και
 • τη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη, με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί τα 50 έτη.

«Η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα καλά μελετημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα αγαθά, για την προστασία της ποιότητας ζωή των πολιτών και για τη διασφάλιση του βιωτικού επιπέδου των πολιτών», είπε ο κ. Γ. Οικονόμου τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα μας οδηγήσει να ξεστρατίσουμε από αυτή την προσήλωση».

«Απέναντι στο ψέμα, τη διαστρέβλωση, τα κούφια λόγια, η Κυβέρνηση
αντιπαρατάσσει συγκεκριμένο έργο με χειροπιαστά αποτελέσματα για τον πολίτη» είπε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της Κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα:

 • «Θεσπίστηκε και μπαίνει σε εφαρμογή -πέρα από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς- και μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Θα εφαρμοστεί για την περίοδο Αυγούστου 2022-Ιουλίου 2023. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης, θα ανακτηθούν τα υπερέσοδα της περιόδου από 1ης Αυγούστου μέχρι 31 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα ανακτώνται ανά τρίμηνο. Σε πρώτη φάση θα καταβάλλεται το 60% των υπερεσόδων και το υπόλοιπο 40% στη λήξη του μηχανισμού ανάκτησης. Το σύνολο των εσόδων θα διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Από την προηγούμενη Τετάρτη μπήκε στην τρίτη εβδομάδα λειτουργίας του το «καλάθι του νοικοκυριού», καταγράφοντας σημαντική μείωση τιμών. Από το σύνολο 816 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» στα 186, (ποσοστό 22%) η τιμή μειώθηκε, στα 555, (ποσοστό 69%) η τιμή παραμένει σταθερή και μόλις σε 75
  (ποσοστό 9%) η τιμή αυξήθηκε.
 • Σε ό,τι αφορά την στήριξη των νέων και την Παιδεία σημειώνω ότι ξεκίνησε η δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για 116 χιλιάδες νέους μας μέσω της συνεργασίας ΔΥΠΑ – ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Αφορά όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους έως 30 ετών, όλους τους μαθητές και σπουδαστές ηλικίας έως 30 ετών των ΕΠΑΣ και των ΙΕΚ.
 • Μια σημαντική διαπίστωση αφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι 9η μεταξύ των κρατών που επιλέγουν οι νέοι από τις Η.Π.Α. για να σπουδάσουν (ηταν στη 12η θέση το 2019).
 • Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» για εκπαιδευτικούς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, καθώς και πυρόπληκτες οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας. Διατέθηκαν για το σκοπό αυτό πάνω από 132 εκατ. ευρώ και αξιοποιήθηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το 97% του συνόλου των εκπαιδευτικών αιτήθηκε και έλαβε τη σχετική επιταγή ονομαστικής αξίας 200 ευρώ.
 • Σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον, σημειώνω αφενός μεν την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών στο 94,5% της Επικράτειας και αφετέρου την έναρξη των εργασιών, την περασμένη εβδομάδα, για τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου χώρου άλσους αναψυχής στο Μάτι, στο πρώην οικόπεδο του Ν.Α.Τ με τη γνωστή χορηγία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 • Μείζονος σημασίας για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και υψηλών επιτοκίων, χάρη στην έξυπνη διαχείριση του δημόσιου
  χρέους από τον ΟΔΔΗΧ, δημιουργείται ένα παράθυρο, κατά το οποίο το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης της χώρας θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα σημερινά επιτόκια της αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας.
 • Σημειώνω ακόμη τη χρηματοδότηση με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ των 18 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ που βρίσκονται στην Ελλάδα για την προστασία τους από τις απειλές της κλιματικής κρίσης.
 • Επισημαίνω ακόμη ότι τίθεται σε εφαρμογή ολιστικό σχέδιο 7 σημείων ύψους 40 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την πλήρη παραγωγική αξιοποίηση και προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας -είχε την ευκαιρία να αναφερθεί ο Πρωθυπουργός σε αυτό- που αποτελεί τμήμα του δελφικού τοπίου και μικρό μέρος του κάηκε το Καλοκαίρι του 2022. Όλα αυτά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα».

Θεσπίζεται πιλοτική λειτουργία για το «κουμπί πανικού» σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας

Συνεχίζει ο κ. Οικονόμου, «Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας επιδείξαμε μέριμνα για θέματα δικαιωμάτων και αντιμετώπισης της βίας, έμφυλης βίας και μη. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται.

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε ρύθμιση με την οποία δρομολογείται η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Κουμπί Πανικού» (panic button). Η εφαρμογή εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά και δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που την έχουν εγκαταστήσει να ειδοποιούν άμεσα την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Εφόσον πατηθεί το κουμπί, θα σταλεί γραπτό μήνυμα (sms) στην Αστυνομία για περιστατικά οικογενειακής βίας που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας, προκειμένου να υπάρχει άμεση επέμβαση και αποτροπή του κινδύνου αυτού. Δικαιούχοι εγγραφής στην εφαρμογή κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος είναι γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα άλλα η νέα εφαρμογή:

 • Μειώνει το χρόνο ενημέρωσης – καταγγελίας για περιστατικά κινδύνου.
 • Είναι πολύ απλή στη χρήση της.
 • Επιτρέπει την ενημέρωση των Αρχών χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο δράστης. Και βέβαια λειτουργεί αποτρεπτικά.

Τα βήματα που έχουν γίνει είναι σημαντικότατα, αλλά συνεχίζουμε με ζήλο σε όλες
τις αναγκαίες κατευθύνσεις για να εκριζώσουμε τις κακοποιητικές συμπεριφορές
από κάθε τομέα, από κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Ο στόχος είναι σαφής, είναι
καθαρός και προς αυτόν και προχωράμε ολοταχώς.

Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε: «Θέλω επίσης να τονίσω την έμφαση που δίνει η Κυβέρνησή μας στη διαρκή αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. Ήδη -όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου- αν και είχαμε φέτος περισσότερες φωτιές από το μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών, οι απώλειες και οι ζημιές που είχαμε από τις φωτιές αυτές ήταν συντριπτικά μικρότερες.

Αυτό δεν έγινε στην τύχη. Όλοι οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι πριν από 3,5 χρόνια, όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, η Πολιτική Προστασία ήταν ουσιαστικά ένα έρημο, ένα απαξιωμένο γραφείο. Σήμερα είναι ένα αυτόνομο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αυξημένες δυνατότητες και με αδιαμφισβήτητη πια αποτελεσματικότητα. Δόθηκε -και δίνεται- έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής με τη χρήση του 112, με την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση. Παρούσα σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η ελληνική κοινωνία. Στις φωτιές, στις πλημμύρες, ακόμη και στην κρίση της πανδημίας, στη διαδικασία του εμβολιασμού με την Επιχείρηση «Ελευθερία», η
Πολιτική Προστασία δίνει απτά δείγματα γραφής του τι εννοούμε όταν λέμε ότι
προετοιμάζουμε σωστά την ουσιαστική αντιμετώπιση κάθε κρίσης και πρόκλησης
που αντιμετωπίζουμε.

Ένα ακόμη βήμα έγινε το περασμένο Σάββατο με την έναρξη λειτουργίας της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, η οποία φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τον εθελοντισμό στη χώρα μας. Να αποτελέσει ένα «φυτώριο» εθελοντισμού, μια σχολή ανοιχτή στην κοινωνία, όπου τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές, αλλά και απλοί πολίτες, θα μπορούν να εκπαιδευτούν, λαμβάνοντας σχετική πιστοποίηση, ώστε να συμβάλλουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνδράμοντας τις αρμόδιες Αρχές. Και βέβαια να αποτελέσει το εγχείρημα αυτό, το έναυσμα για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας».

«Η περιβαλλοντική κρίση είναι εδώ και κανείς δεν δικαιούται ούτε να την υποβιβάζει, ούτε να την υποτιμά, ούτε και να κλείνει τα μάτια, ούτε να υποκρίνεται πως τίποτα δεν άλλαξε. Με σχέδιο, με τεχνογνωσία, με ισχυρή πολιτική βούληση ανταποκρινόμαστε πολυεπίπεδα και σε αυτές τις προκλήσεις στις απαιτήσεις των καιρών», ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει έτσι ώστε η εξωτερική και αμυντική μας πολιτική να είναι τέτοια που να θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι μια πολιτική που μας προφυλάσσει από το να εγκλωβιζόμαστε σε επώδυνα διλήμματα της τελευταίας στιγμής, είμαι μια πολιτική που μας έχει οδηγήσει να είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ισχυρές συμμαχίες με αποτελεσματικότατη αποτρεπτική ισχύ, είναι μια πολιτική που μας έχει οδηγήσει η χώρα μας να είναι μια χώρα που ούτε μπορεί κανείς να την εκφοβίσει, ούτε να την απειλήσει, ούτε να την εκβιάσει» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας.

«Η κυβέρνηση πάντοτε είναι έτοιμη να διαχειριστεί με απόλυτη αποτελεσματικότητα κάθε πράξη που είναι απέναντι στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και απέναντι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» πρόσθεσε για το ενδεχόμενο να υπάρξει τουρκικό ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης.

Για την έξωση της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού αφού είπε ότι αυτές οι εικόνες προφανώς και δεν συνάδουν με το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος των πολιτών που να αποτρέπει ακριβώς τέτοιου είδους καταστάσεις.

«Με βάση τις πληροφορίες που διαβάζω από τον Τύπο, εάν όλα αυτά που λέγονται για το κόστος βάση του οποίου βγήκε το σπίτι σε πλειστηριασμό και τα οικονομικά χαρακτηριστικά της κυρίας, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θέλω να πω ότι το πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει είναι ένα πλαίσιο που παρέχει μια σειρά από δυνατότητες στους ευάλωτους συμπολίτες μας προκειμένου να μην χάσουν την πρώτη τους κατοικία και να μην προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αυτό που έγινε μας προβληματίσει και είναι εκτός της φιλοσοφίας της πολιτικής που είχαμε όταν διαμορφώναμε το πλαίσιο» πρόσθεσε.

«Είναι ένα πλαίσιο που έχει αποδώσει και βασικός του στόχος είναι προφανώς η τήρηση της νομιμότητας, η εξάντληση κάθε δυνατότητας προστασίας των ευάλωτων και η αποτροπή του να γλυτώνουν τις υποχρεώσεις τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» πρόσθεσε.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον κ. Πιερρακάκη με το λογισμικό pretador και την υπόθεση στο Μάτι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι αθλιότητες και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και απάντηση. «Παρατηρώ από χθες μια εκτεταμένη προσπάθεια διαφόρων να συσχετίσουν την τραγωδία στο Μάτι με ιστορίες κατασκόπων, με τα κατασκοπευτικά αυτά αφηγήματα. Νομίζω ότι είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ανάμεσα στους διάφορους στόχους που έχουν ορισμένοι είναι να προσπαθήσουν να βγάλουν από τις πλάτες κάποιων το μεγάλο βάρος της ευθύνης για την ανείπωτη αυτή τραγωδία που έζησε η ελληνική κοινωνία στο Μάτι» είπε.

Για δημοσιεύματα που μιλούν για δίκτυο κατασκοπίας ο κ. Οικονόμου δήλωσε «Δεν στοχοποιούμε κανένα δημοσιογράφο, αυτό που επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους είναι ότι είναι έργο και υποχρέωση της δικαιοσύνης να αξιολογήσει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία γύρω από αυτή την υπόθεση και να προχωρήσει στην άμεση διαλεύκανσή της».

«Είδα τις ιστορίες των κατασκόπων. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασχολείται με φήμες με μυθιστορήματα και αφηγήματα. Οποιοσδήποτε έχει τέτοιου είδους στοιχεία μπορεί να τα προσκομίσει στη δικαιοσύνη και είναι έργο και υποχρέωση της δικαιοσύνης να διαλευκάνει κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής» σημείωσε.

«Καταντά και λίγο περίεργο να ασχολείται κανείς τόσο πολύ με κατασκοπευτικές υποθέσεις και θρίλερ που ξεκινούν από την παραδοχή ότι κάποιοι διακεκριμένοι κατάσκοποι μυστικών υπηρεσιών ήταν τόσα χρόνια στην Ελλάδα, επηρέασαν τις εσωκομματικές στη ΝΔ, εξαπάτησαν τον κ. Τσίπρα -περίπου με το ζόρι τον πήραν δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και τον πήγαν σε ένα κότερο για να τον φωτογραφήσουν και τον εκθέσουν μετά. Όλα αυτά νομίζω απέχουν πολύ από τα σοβαρότητα των προβλημάτων και την ένταση των πραγματικών προβλημάτων τα οποία οφείλει μια ασχολείται μια υπεύθυνη κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και στις προσδοκίες της κοινωνίας» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου, διευκρίνισε ότι το νέο διοικητικό προσωπικό που πρόκειται να αναλάβει την «Κιβωτό του Κόσμου», έχει προσωρινό χαρακτήρα, «μάξιμουμ ενός έτους».

Τέλος σημείωσε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης απαντώντας σε ερώτηση για εκλογές τον Φεβρουάριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος