Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό -Κ. Μητσοτάκης: «Το έχουν αξιοποιήσει περισσότεροι από 230.000 συμπολίτες μας»

Από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης χωρίς να εφησυχάζουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο με θέμα: «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19” (Α’ 87) και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «εμβολιαστικό προγραμματισμό μάχης για την ευημερία καθώς η έξοδος είναι ορατή». “Φάνηκε ποιος είναι ο ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ποιός ο μίζερος παρατηρητής”, τόνισε, καλώντας την αντιπολίτευση να συμβαδίσει με όλη τη χώρα προς τα μπροστά.

«Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό το θεωρώ κλειδί για τον τουρισμό» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο ως μια εξέλιξη με υγειονομικό πρόσημο, αλλά ως δράση με ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική στήριξη στον κλάδο του τουρισμού».

Ενώ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού, σημείωσε πως «Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το έκτακτο πρόγραμμα που θα ενισχύσει με κεφάλαια κίνησης το σύνολο των φορέων του κλάδου, 420 εκατ. Σχεδόν μισό δισ. θα κατευθυνθεί ως άμεση επιδότηση, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μια νέα δράση στο δρόμο εκείνης που προηγήθηκε για τη στήριξη της εστίασης».

«Να θυμίσω ότι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η Ελλάδα ήταν «από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε τα self test. Θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που θέσαμε μαζί από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Το αποτέλεσμα ήταν το ταμείο Ανάκαμψης».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε «Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Αφορά συνολικά την τεράστια πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού».

«Δεν μιλάμε για όσους έχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για θέματα προσωπικών δεδομένων. Είναι η απάντηση στη συγκυρία την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ανοίγει το δρόμο της πιο ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Αποτελεί στέρεη γέφυρα στη μετά covid εποχή».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις «διευκολύνσεις» που έχουν όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ανέφερε πως «η συζήτηση για τις διευκολύνσεις θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικο κύμα» συμπλήρωσε.

Αποτελεί τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι αναπτύξαμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Είναι θαύμα της επιστήμης. Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο»

Χτίζεται σταδιακά ένα τείχος ανοσίας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει πως «Σήμερα οι περιορισμένοι αριθμοί κρουσμάτων αφορούν νέους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και κατά κανόνα είναι ασυμπτωματικοί. Περισσότεροι από 2,3 εκατ. είναι πλήρως εμβολισμένοι. Το 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα».

Πρόκειται, όπως είπε ο πρωθυπουργός για ένα «Πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο» και πως αξίζει «παράσημο για όσους υπηρετούν την επιχείρηση Ελευθερία. Ειδική αναφορά αξίζει και στην “Γαλάζια Ελευθερία” η οποία έρχεται να μεγεθύνει την εμβέλεια του πιστοποιητικού covid».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υπάρχουν περιοχές που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού. Θα παρακαλούσα όλους να συνδράμουν ώστε να αυξήσουν οι πολίτες τη συμμετοχή τους για να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς. Όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί 4ο κύμα κορονοϊού» τόνισε και συμπλήρωσε «Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό».

«Η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας πρέπει να μετατραπεί στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας»

“Δεν ξεχνώ ότι πέρασε ένας χειμώνας με μικρόψυχη συζήτηση. Πότε με ρίσκο διαδηλώσεων, πότε με υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου. Ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα, όταν η χώρα ακουμπά σήμερα τους 100.000. Ηχούν τα λόγια για δήθεν ξεστοκάρισμα εμβολίων και ο χλευασμός των self test. Γνωστός είναι και ο χλευασμός ακόμα και του ίδιου του πιστοποιητικού covid ως πιστοποιητικού επιπολαιότητας και ανικανότητας», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Δείτε ζωντανά

Συζήτηση και ψήφιση σήμερα σε Βουλή και Ευρωβουλή

Η Ελλάδα, ήδη από την 1η Ιουνίου, μαζί με άλλα έξι κράτη μέλη της ΕΕ είναι στο πρώτο κύμα χωρών που εφαρμόζει πιλοτικά τη χρήση του συστήματος.

Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καταψήφισαν ενώ το ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε για τη συζήτησή του σήμερα στην Ολομέλεια.

Οι προβληματισμοί και οι παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αφορούσαν, κυρίως, τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων με την κυβέρνηση να απαντά ότι πρόκειται για “εναλλακτική και γρήγορη λύση μετακίνησης των πολιτών, με απόλυτη κατοχύρωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, με τη συνεργασία και της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων”.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν εκδοθεί περισσότερα απο 170.000 πιστοποιητικά Covid-19, μετά από σχετικές αιτήσεις πολιτών, μέσω της πλατφόρμας https://eudcc.gov.gr

Σε ισχύ το Ψηφιακό Πιστοποιητικό – Πώς θα το εκδώσετε

Το πιστοποιητικό Covid-19 περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη ανάρρωση από τον κορονοϊό κατά περίπτωση.
Ο κανονισμός για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, που θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ, θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου σε όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν περάσει τις τεχνικές δοκιμές και είναι έτοιμα να εκδώσουν και να επαληθεύσουν πιστοποιητικά.

Επί τάπητος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σήμερα οι επιμέρους λεπτομέρειες θα απασχολήσουν την ολομέλεια της συνόδου του Ευρωκοινοβουλίου και θα τεθούν προς ψήφιση το βράδυ, ενώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν το πρωί της Τετάρτης.

Το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, ανέφερε, ότι όταν ληφθεί η απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ, οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με ένα αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικού τεστ που θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Διαβάστε ακόμη

Επίκαιρη ερώτηση του Α. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για τις δανειακές υποχρεώσεις της ΝΔ

Κυρ. Μητσοτάκης – Κ. Σακελλαροπούλου: Εσφαλμένη αντιμετώπιση ο μη εμβολιασμός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος