Όλα τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς και τους ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμη, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους Έλληνες για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Από την 1η Σεπτεμβρίου μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό να επεκτείνεται και σε ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ. Σε δύο rapid τεστ εβδομαδιαίως με δικά τους έξοδα θα πρέπει να υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν.

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Τα μέτρα από 13 Σεπτεμβρίου 2021 ως 31 Μαρτίου 2022:

 • Οι ανεμβολίαστοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υποχρεώνονται σε ένα rapid test κάθε εβδομάδα με δαπάνη του εργαζομένου σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, έναντι 10 ευρώ.
 • 2 rapid tests θα διενεργούνται από ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, όπως και εργαζόμενους στην εστίαση, στον τουρισμό σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και χορευτικές παραγωγές. Τα τεστ θα πραγματοποιούνται και πάλι σε ιδωτικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου.
 • Για τους μαθητές προβλέπονται δύο self test δωρεάν κάθε εβδομάδα, που θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
 • Για τους φοιτητές υπάρχει η υποχρέωση δύο rapid test ή PCR την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση. Θα αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και θα ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.

Από την 1η Σεπτεμβρίου ισχύει το μέτρο αναστολής εργασίας όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας και σε ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς προβλέπονται ήδη πρόστιμα και κυρώσεις, είπε ο κ. Κικίλιας.

Για τους δημόσιους χώρους

 • Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες
 • Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με ραπιντ τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν
 • Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με rapid τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν
 • Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοί του έχουν εμβολιαστεί.
 • Σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ερώτηματα όπως: «Ζούμε μέσα σε τείχος ανοσίας ή μένουμε έξω από αυτό; Ζούμε με χαμηλότερο κίνδυνο να βρεθούμε σε ΜΕΘ ή παίζουμε ρώσικη ρουλέτα», έθεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην αρχή της έκτακτης ενημέρωσης. Υπάρχει πλέον επιλογή με τους εμβολιασμούς και δεν μπορεί η ζωή μας να αναστέλλεται, δήλωσε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας: «Μιλάμε για πανδημία ανεμβολίαστων ως προς την διασωλήνωση και τη νοσηλεία».

Πάνω από το 90% που βρίσκονται σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε ο Β. Κικίλιας.

«Επιλογή έχουμε έχουν εμβολιαστεί 6 εκατομμύρια και είμαι σίγουρος ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Για να προσεγγίσουμε το 80% της ανοσίας των ενηλίκων χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμα. Πιστεύω στον Ελληνα και πιστεύω ότι θα επικρατήσει το εμείς παρά το εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

Αν. Κοτανίδου: «Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι εμβόλιο ή τίποτα, είναι εμβόλιο ή ιός»

Στις ανακοινώσεις που έγιναν στο υπουργείο Υγείας συμμετείχε και η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, η οποία πρόσθεσε ότι η πρόληψη είναι το βασικό συστατικό της λύσης του προβλήματος και εξήγησε ότι τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να προστατευτεί από το ιό.

«Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι εμβόλιο ή τίποτα, είναι εμβόλιο ή ιός» τόνισε και απάντησε και σε μία συχνή ερώτηση την οποία προβάλλουν αρκετοί από τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Στην ερώτηση λοιπόν, πώς θα ξέρω ότι το εμβόλιο δεν θα έχει παρενέργειες τα επόμενα χρόνια, η κ. Κοτανίδου κάλεσε όλους να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς, καθώς, όπως είπε, ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια πολίτες μας σε όλο τον κόσμο.

«Καλώ όσους έχουν ακόμα επιφυλάξεις να μη διστάσουν να εμβολιαστούν» είπε εμφατικά στο τέλος της τοποθέτησης της.

Κυβερνητικές πηγές: Γιατί από τα μέτρα προκύπτει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, δε μπορεί οι εμβολιασμοί να πληρώσουν το υγειονομικό και οικονομικό κόστος των μη εμβολιασμένων. «Δε γίνεται ο εμβολιασμένος να μην έχει την οικονομική και κοινωνική ζωή και την ελευθερία που συνεπάγεται η απόφαση να κάνει το εμβόλιο, προστατεύοντας τον εαυτό του, αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες του», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Και τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά.

 • Εννέα στους δέκα συμπολίτες μας που διασωληνώνονται είναι ανεμβολίαστοι.
 • Παράλληλα, στους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν, υπάρχει 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διασωληνωθούν.
 • Οι άνω των 60 που είναι ανεμβολίαστοι έχουν 20 φορές παραπάνω πιθανότητες να διασωληνωθούν.

Όσον αφορά στο διαχωρισμό στους χώρους πολιτισμού (στα θέατρα, για παράδειγμα και τους κινηματογράφους) αυτό γίνεται με διάκριση ανάμεσα στο αναγκαίο και το μη αναγκαίο, ενώ στους χώρους αυτούς η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, η είσοδος σε θέατρα και κινηματογράφους θα γίνεται με υποχρεωτικό rapid τεστ, το κόστος του οποίου θα το επωμίζεται ο πολίτης. Και δε θα παρέχεται δωρεάν, γιατί δωρεάν σημαίνει ότι το πληρώνει το κράτος και άρα οι φορολογούμενοι.

Ένα βήμα πριν από την επέκταση του σκέλους των υποχρεωτικών εμβολιασμών στο Δημόσιο βρίσκεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για πλήρη έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer ανοίγει το δρόμο για επέκταση στην υποχρεωτικότητα.

Προς το παρόν, το μέτρο της υποχρεωτικότητας αφορά στο προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Στο μικροσκόπιο για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας θα μπορούσαν να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ένστολοι όλων των κατηγοριών, καθώς και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Πηγή:ΕΡΤ 1-Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ