Κυρ. Μητσοτάκης: Μία απάντηση υπάρχει στη μετάλλαξη Δέλτα, η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά επιτάχυνση των εμβολιασμών, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρώπης για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού στην Ε.Ε. αλλά και την ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία – όπως σημείωσε – θα κυριαρχήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου στην Ευρώπη, με το μόνο όπλο που διαθέτουμε να είναι ο εμβολιασμός. Αναφορικά με την Τουρκία, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις  και για το Κυπριακό και για το προσφυγικό.

Μία απάντηση υπάρχει στη μετάλλαξη Δέλτα, η επιτάχυνση των εμβολιασμών, είπε ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια να εντείνουμε τους εμβολιασμούς στη χώρα μας. 

«Στο ζήτημα του κορονοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευτούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στη δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως «όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Αυτό λένε οι ειδικοί».

Ερωτηθείς για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».

Για την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι θετική η γενικότερη εκτίμηση για την πορεία της Ευρωζώνης και συμπλήρωσε: «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου. «Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. «Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Τουρκία, σημείωσε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα. Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση».

«Είχαμε συστηματική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την Κύπρο και την περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει ένταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Θεωρώ πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ενημέρωσα τους ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Για τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος για τον τρόπο που μπορούν οι «27» να συνομιλήσουν με τη Μόσχα, ενώ στο θέμα της Λιβύης εκφράστηκε ικανοποίηση για την απόφαση απόσυρσης των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων και για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι με επιμονή δική του και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος