Αποκατάσταση της Δημοκρατίας – ΠτΔ: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα για την Κύπρο (video)

Με ανάκρουση του εθνικού ύμνου ξεκίνησε η δεξίωση για τη 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν αποτελεί για τους Έλληνες απλά μια πολιτειακή σύμβαση, αλλά βίωμα καθημερινό, πολιτικό και προσωπικό» και προσέθεσε ότι «σήμερα είναι μια ημέρα τιμής για τους αγωνιστές της δημοκρατίας.  Η αποκατάστασή της, τον Ιούλιο του 1974, στάθηκε το εφαλτήριο για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος, την ομαλότητα και την ευημερία μας».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «παρά τα λάθη και τις διαιρέσεις, οι Έλληνες διέκριναν, στις κρίσιμες στιγμές, το ουσιώδες και το αληθές και οικοδόμησαν μια συμπεριληπτική πολιτική κοινωνία. Οι βάσεις της Δημοκρατίας μας είναι ισχυρές και οι προοπτικές της ευοίωνες. Αρκεί όλοι μας, η πολιτική ηγεσία και ο καθένας ξεχωριστά, να κρατάμε αμείωτη την εμπιστοσύνη μας σε αυτή».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η επέτειος δεν μας γεμίζει μόνο με συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας, καθώς η τραγωδία της Κύπρου παραμένει το πιο μεγάλο τραύμα του Ελληνισμού.  Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα και επεκτατικές ενέργειες. Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στις απαράδεκτες εξαγγελίες της Τουρκίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η συμπαράστασή μας στην Κύπρο είναι απόλυτη. Το ίδιο και η αποφασιστικότητά μας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα».

Οι προσκεκλημένοι

Εκτός από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πρόκειται να περάσουν οι ήρωες της πανδημίας, θύματα της τρομοκρατίας, αντιστασιακοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες η Προεδρία είχε στείλει πρόσκληση και στον πρωταθλητή του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά ο Greek Freak δεν θα δώσει το παρών καθώς θα βρίσκεται στο Μιλγουόκι για να ολοκληρώσει την αποθεραπεία του.

Η ηθοποιός Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και η αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου ως εκπρόσωποι του #MeToo. Όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ, βρίσκονται εδώ για να στείλουν μήνυμα.

Παράλληλα το παρών έδωσαν διευθυντές των μονάδων εντατικής θεραπείας, λοιμωξιολόγοι από την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, γιατροί από τα ακριτικά νησιά, αλλά και γιατροί, νοσηλευτές και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από τα εμβολιαστικά κέντρα και εθελοντές αιμοδότες.

Κάποια αλλά ενδεικτικά ονόματα είναι και αυτό της Αναστασίας Μήλιου. Πρόκειται για τη Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και Πρέσβειρα της Ελλάδας στην ΕΕ σε θέματα Αειφόρου Θαλάσσιας Πολιτικής.

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας – ΠτΔ: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα για την Κύπρο (video)

Μεταξύ των καλεσμένων και ο Δημήτρης Κοντοπίδης, επίτιμος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης και αντιπρόεδρος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού Οργανισμού CF Europe.

Πρόσκληση έλαβε και ο Λευτέρης Αραπάκης, ένας από τους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) που βράβευσε το 2020 ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις.

Παρούσα στον εορτασμό θα είναι και η Φανή Μπαχαρίδου, προεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ν. Βύσσας Έβρου, σύλλογο που έφτιαχνε μάσκες και τις διένειμε στους υγειονομικούς της περιοχής και στα σώματα ασφαλείας.

Το παρών έδωσε και ο Μανόλης Κουσλόγλου, καθηγητής Φυσικής στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας. Όταν ξεκίνησε η καραντίνα και τα σχολεία έκλεισαν σκέφτηκε να υποστηρίξει τους συναδέλφους του που δεν γνώριζαν νέες τεχνολογίες. Δημιούργησε την σελίδα στο Facebook «Eξ αποστάσεως εκπαίδευση», για την υποστήριξη εκπαιδευτικών σε θέματα e-learning και Πληροφορικής. Σήμερα η ομάδα του αριθμεί περισσότερα από 45.500 μέλη.

Στους καλεσμένους περιλαμβάνεται και ο 36χρονος Παύλος Τσακίρης, ο Ευρωπαίος Αγρότης της Χρονιάς (στην κατηγορία Περιβαλλοντικά Βιώσιμη Γεωργία) και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Tsakiris Family» με έδρα τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης. ΟΒασίλης Σπανούλης που πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε από την ενεργό δράση επίσης θα δώσει το παρών.

Σε μια χρονιά που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, προσκλήθηκαν εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων, δομών Κοινωνικής Πρόνοιας Θυμάτων Βίας και Προστασίας Ανηλίκων, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Σημειώνεται πως στο προεδρικό επίσης έχουν προσκληθεί η πρώτη των πρώτων στις Πανελλήνιες 2021, αριστούχος μαθήτρια Σοφία Βάγια, που συγκέντρωσε 19.866 μόρια, πετυχαίνοντας την τρίτη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Παράλληλα έχει προσκληθεί και ο αριστούχος μαθητής Δημήτρης Καρακώστας, που έχασε και τους δύο γονείς του από κορονοϊό δύο μήνες πριν τις Πανελλήνιες, αλλά κατάφερε να αριστεύσει συγκεντρώνοντας 18.700 μόρια.

H καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο είναι προσαρμοσμένη για δεύτερη φορά σε συνθήκες πανδημίας με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή βεβαίωση αρνητικού ελέγχου να απαιτείται για όλους τους συμμετέχοντες.

Ο εορτασμός της επετείου στο Προεδρικό Μέγαρο θα πλαισιωθεί από τα τα ξύλινα και χάλκινα πνευστά της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Η γέννηση της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας

Πάνω στα συντρίμμια της εθνικής αυτοματαίωσης, μετά την προδοσία της Κύπρου από τη χούντα του Ιωαννίδη, γεννήθηκε η τρίτη ελληνική δημοκρατία.

Τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου έφτανε στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Εφτά χρόνια σκότους αποτελούσαν παρελθόν. Η σελίδα που άνοιγε ήταν νέα, η δημοκρατία όμως δεν ήταν δεδομένη. Η εποχή που ακολούθησε, γνωστή ως Μεταπολίτευση, ήταν και συνεχίζει να είναι η εποχή των μεγάλων επιτευγμάτων.

Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι Έλληνες πολίτες προσήλθαν στις κάλπες, το 1974.

Η Ελλάδα αναπτύχθηκε και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι θεσμοί, οι νόμοι και το Σύνταγμα έγιναν η στέρεα βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κανείς πλέον δεν έχει αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις για τη δημοκρατία.

Η αποκατάσταση της δημοκρατίας συμπίπτει φέτος με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υπό το πέπλο όμως της πανδημίας που επιμένει ν’ απλώνεται πάνω από τη χώρα.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε την αναγκαιότητα του καθολικού εμβολιασμού, τονίζοντας:

«Καθώς το τέταρτο κύμα εμφανίζεται ακόμα πιο μεταδοτικό, αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα και την επείγουσα ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. Δεν υπάρχει καμία αμφισημία και αμφιβολία: Το τέλος της πανδημίας δεν είναι πια ζήτημα καλής τύχης ή μεταφυσικής. Είναι δική μας επιλογή και ευθύνη».

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας – ΠτΔ: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα για την Κύπρο (video)

Τα πολιτικά μηνύματα

«Η 24η Ιουλίου είναι αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ενταγμένη και στη συλλογική συνείδηση ως μία σταθερά αναστοχασμού. Ως πεδίο προβληματισμού για μία καλύτερη ζωή στον παρόντα χρόνο», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε όλους εκείνους που με τους αγώνες και τις θυσίες τους οδήγησαν στην κατάρρευση ενός σκληρού δικτατορικού καθεστώτος. Όλους εκείνους που πίστεψαν ότι στον τόπο αυτό είναι εφικτή η Δημοκρατία, η Ισότητα και η Δικαιοσύνη».

«Τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν κατά της Χούντας, επισημαίνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στο μήνυμά της για την επέτειο, υπογραμμίζοντας ότι στα χρόνια της μεταπολίτευσης πετύχαμε πολλά, οι αλυσιδωτές όμως κρίσεις, οικονομική και υγειονομική και η επιθετική αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, δημιουργούν νέες προκλήσεις για την πατρίδα μας.

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του επισημαίνει: «Η σημερινή επέτειος φέρνει στη μνήμη μας όσους βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν από τη Χούντα και συνέβαλαν στην πάλη κατά της δικτατορίας.

Να απέχει από την τελετή επέλεξε ο Κυριάκος Βελόπουλος, διαφωνώντας για την επιλογή των προσκεκλημένων.

«Σήμερα, γιορτάζουμε και αγωνιζόμαστε να ΜΗΝ στεριώσει η Μετα-Δημοκρατία που γέννησε η Μεγάλη Κρίση του καπιταλισμού», δήλωσε ο Γραμματέας του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης .

ΡΕπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδου, Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος