Λίβανος: Το δολάριο ΗΠΑ στην τιμολόγηση των εμπορευμάτων αντί της λίρας

Η υιοθέτηση του δολαρίου για την τιμολόγηση των εμπορευμάτων αντί της λίρας προκάλεσε νέα έκπληξη στη συζήτηση για τις τιμές, ειδικά των τροφίμων, στον Λίβανο.

Η υιοθέτηση του δολαρίου για την τιμολόγηση των εμπορευμάτων αντί της λίρας προκάλεσε νέα έκπληξη στη συζήτηση για τις τιμές, ειδικά των τροφίμων, στον Λίβανο.

Για να ελαφρύνει το βάρος των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε, μετά από αίτημα εμπόρων και καταστηματαρχών, να τιμολογηθούν τα αγαθά σε δολάρια.

Καθώς η ισοτιμία λίρας- δολαρίου  έχει φθάσει στο  1 δολάριο προς 89.000 λίρες ο υπουργός Οικονομίας Αμίν Σαλάμ είπε ότι  η απόφαση θα οδηγήσει στην υιοθέτηση μεγαλύτερης διαφάνειας στην τιμολόγηση των αγαθών, υποδεικνύοντας ότι οι Λιβανέζοι δεν μπορούν να αφεθούν στην τυχαιότητα και την έλλειψη διαχείρισης και τεχνογνωσίας.

Στην πραγματικότητα, αυτή η διαδικασία διαιωνίζει την αναγνώριση του εθισμού της λιβανέζικης οικονομίας στο δολάριο, αλλά δίνει σε αυτήν την πρακτική μια νέα νομιμότητα.

Θα ήταν πολύ απλό αν δεν υπήρχε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας πληρώνεται σε λίρες Λιβάνου.

Είναι επίσης μια αναγνώριση ότι δεν υπάρχει σχέδιο στον ορίζοντα για τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου, και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η τιμή του δολαρίου θα συνεχίσει να παρουσιάζει διακυμάνσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, στο προβλέψιμο μέλλον.

Εκτιμάται επίσης πως  η υιοθέτηση του δολαρίου για την τιμολόγηση μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως πρόσθετη απόδειξη του βαθμού στον οποίο το οικονομικό μοντέλο διαχωρίζεται από τις πολιτικές διαβίωσης.

Με βάση την απόφαση όταν κάποιος πάει να αγοράσει ένα γιαούρτι από ένα λιβανέζικο κατάστημα, η τιμή θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, τέσσερα δολάρια, ωστόσο έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θα πληρώσει σε δολάρια ή σε λίρες Λιβάνου, σύμφωνα με την ισοτιμία της λίρας στην μαύρη αγορά έναντι του δολαρίου τη στιγμή της πληρωμής.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος