Λίβανος: Μια εκεχειρία που δεν ακούστηκε ποτέ… – Οι μαρτυρίες της Αδ. Λιόλιου από το μέτωπο

Τριακόσιοι ογδόντα οι νεκροί, ανάμεσά τους 22 παιδιά και περισσότεροι από 1.100 οι τραυματίες στον Λίβανο από τις 17 Απριλίου, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία. Ο Χασάν κοιτά το χωριό του, Κφαρ Κίλα από τις φωτογραφίες που φτάνουν στο κινητό του να ισοπεδώνεται όσο ο ισραηλινός στρατός δημιουργεί την αποκαλούμενη ζώνη ασφαλείας για να εξαφανίσει τον κίνδυνο απειλής στα βόρεια σύνορα  της χώρας του. Ο Σαέντ, εργαζόμενος σε νοσοκομείο της Βηρυτού – τον είχα συναντήσει επί τω έργω εκείνη τη μαύρη Τετάρτη του Απρίλη, κατά τους Λιβανέζους, όταν το Ισραήλ προχώρησε σε 100 επιθέσεις μέσα σε 10 λεπτά –  πληροφορήθηκε, μόλις πριν τρία εικοσιτετράωρα, πως το σπίτι του στο Κφαρουμέν καταστράφηκε πλήρως. Είχα επισκεφτεί το χωριό για την κάλυψη μιας κηδείας ενός διασώστη, όταν ολόκληρη η περιφέρεια άρχισε να περικυκλώνεται από τα χτυπήματα.  

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Της Αδαμαντίας Λιόλιου

Η Ράνα, δημοσιογράφος στη Ναμπατίγια που δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή τον τόπο της και τραυματίστηκε πριν δυο μέρες, σοκαρίστηκε και αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά της. Προβλέπεται διάλειμμα στον πόλεμο; Αναρωτήθηκα όταν το έμαθα. Όχι, απλώς δεν θα καλύπτει όλες τις επιθέσεις, όπως έκανε μέχρι τώρα.

Η Χεζμπολά συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες και drones στο βόρειο Ισραήλ ανακοινώνοντας πως στοχεύει θέσεις ισραηλινών στρατιωτών με τις σειρήνες εκεί να ηχούν συχνά.

Κάπως έτσι πέρασε σχεδόν ένας μήνας μιας εκεχειρίας που δεν ακούστηκε ποτέ, μια εκεχειρίας διάτρητης από πυρά, βόμβες, σφαίρες που ο ήχος τους έσχισε τον αέρα του νοτίου Λιβάνου από την πρώτη στιγμή που καθιερώθηκε αυτή η κατάπαυση του πυρός που μένει μόνο στα λόγια.

Από την πρώτη στιγμή της εκεχειρίας άκουγε κανείς τους ήχους των επιχειρήσεων βρισκόμενος στη Ναμπατίγια, μια πόλη που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με το Ισραήλ. Μετά την εντατικοποίηση των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων τις τελευταίες μέρες αρκετοί εκτιμούν ότι προετοιμάζεται ακόμη και χερσαία εισβολή στην πόλη. Όσοι από τους κατοίκους της επέστρεψαν εκεί, έφυγαν και πάλι προς κάποιο πιο ασφαλές σημείο.

Αμετακίνητος από την αρχή στο πόστο του παραμένει ο Δήμαρχος της Ναμπατίγια, Αμπας Φαχρεντίν. «Μιλούν για εκεχειρία, ενώ τα σημάδια της καταστροφής είναι παντού: σπίτια, ερείπια… Ακόμη και τώρα ακούμε εκρήξεις. Τι είδους εκεχειρία είναι αυτή; Μια εκεχειρία χωρίς ουσία, χωρίς χρώμα, χωρίς μυρωδιά. Πρόκειται για λόγια του αέρα», μου είπε, με έμφασηο Δήμαρχος όταν τον συνάντησα ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτήρια.

Ο ίδιος συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει που πλέον λιγοστεύουν όλο και πιο πολύ. Σε μια πόλη με ισοπεδωμένα σπίτια, μαγαζιά, κυβερνητικά κτήρια που βρίσκεται στο στόχαστρο των επιθέσεων, παλεύει να βοηθήσει όσους κατοίκους αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή. Δυστυχώς, πλέον, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα.

Στον προηγούμενο πόλεμο, τον Οκτώβρη του 2024 χτυπήθηκε μετά από ισραηλινή επίθεση το κτήριο του Δήμου με αποτέλεσμα ο τότε Δήμαρχος και 15 άτομα, ανάμεσά τους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να χάσουν τη ζωή τους

«Είναι απολύτως λάθος να λέγεται ότι όλοι οι στόχοι που βομβαρδίστηκαν ήταν στρατιωτικοί στόχοι. Ας κάνουμε μια περιήγηση στην πόλη Ναμπατίγια για να δούμε τα σημάδια της καταστροφής στα εμπορικά κέντρα. Τι σχέση έχουν αυτά…;» είπε ο κ. Φαχρεντίν συνεχίζοντας.

Καθώς οδεύουμε προς τον τρίτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, υπό τον ήχο των εκρήξεων, οι ελπίδες των πολίτων για σταθερότητα στην περιοχή συρρικνώνονται και οι επιφυλάξεις τους  μεγαλώνουν.

Ο ισραηλινός στρατηγικός αναλυτής Σάι Γκαλ, που έχει υπηρετήσει σε θέσεις της κυβέρνησης, προβλέπει ότι ο πόλεμος στον Λίβανο θα επεκταθεί μέχρι να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των πολίτων του βορείου Ισραήλ. «Ο πόλεμος είναι εναντίον της Χεζμπολά και ο πόλεμος θα πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί μέχρι η Χεζμπολά να αφοπλιστεί», απαντά χαρακτηριστικά σε ερώτηση για τον στόχο του Ισραήλ στον Λίβανο.

«Ο πόλεμος είναι εναντίον της Χεζμπολά και ο πόλεμος θα πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί μέχρι η Χεζμπολά να αφοπλιστεί», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Ναμπατίγια επισημαίνει πως υπάρχουν αναγνωρισμένα σύνορα και διεθνές δίκαιο που πρέπει να γίνονται σεβαστά. Στην ερώτηση για το αν ευοδωθούν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου αρνείται να απαντήσει ως πολιτικός και τονίζει: «Εγώ, ως πολίτης του νότιου Λιβάνου που έχει βιώσει τις πικρότερες εμπειρίες, δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σήμα κινδύνου εκπέμπει κι ένα μικρό χριστιανικό χωριό στο νότιο Λίβανο, το Ντέιρμιμας ή Άγιος Μάμας στα ελληνικά, γνωστό για το ελαιόλαδο που παράγει. Πλέον οι διακοπές του νερού είναι συνεχείς. Το χωριό κραυγάζει, γράφουν σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοί του και όλοι φωνάζουν «βοήθεια».

«Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τη ζωή, αλλά τη θέλουμε με αξιοπρέπεια, με τιμή και με το κεφάλι ψηλά.
Τώρα διδάσκουμε στα παιδιά μας να απορρίπτουν την αδικία»
είπε ο Δήμαρχος της Ναμπατίγια και αυτό μοιάζει να αντιπροσωπεύει όλους τους κατοίκους του νότου, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Οι άνθρωποι του νότου έχουν υποφέρει πολύ και θα συνεχίζουν να υποφέρουν μέχρι η εκεχειρία να ακουστεί και να αποκτήσει νόημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος