Την δεκαετία του 60-70 δεν υπήρχε σπίτι στους παραλίμνιους οικισμούς της Βιστωνίδας που να μην είχε βουβάλι.
Σήμερα όμως, στην περιοχή η βουβαλοτροφία συμπεριλαμβάνεται στα «λαβωμένα» επαγγέλματα, που έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί.
Ο κ. Γιάννης Μπανιώτης, βουβαλοτρόφος, επιμένει στον τόπο του και εκτρέφει το μοναδικό κοπάδι ελληνικής φυλής βουβαλιών.
Στο παρελθόν, στην περιοχή της Λίμνης εκτρέφονταν μεγάλοι πληθυσμοί βουβαλιών, τόνισε, ωστόσο, έχουν μείνει πλέον ελάχιστα κοπάδια με βουβάλια, τα οποία λιγοστεύουν έως ότου εξαφανιστούν, παρόλο που τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για βουβαλίσιο κρέας και γάλα αυξάνεται, καθώς θεωρούνται προϊόντα ιδιαίτερα θρεπτικά και εξαιρετικής ποιότητας, καθώς δεν έχουν ίχνος λίπους.
Κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε επισημανθεί η ανάγκη για την επιστροφή της βουβαλοτροφίας στη Λίμνη Βιστωνίδα, καθώς, πέρα από όλα τα άλλα οφέλη, πρόκειται για μία δραστηριότητα με ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, με τη βοσκή των βουβαλιών να συμβάλλει στον έλεγχο της βλάστησης και την ισορροπία του υγρότοπου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος