Λευκορωσία: Φυλάκιση 15 ετών στην εξόριστη αρχηγό της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια 

Δικαστήριο του Μινσκ στη Λευκορωσία έκρινε ένοχη την εξόριστη Σβετλάνα Τιτζανόβσκαγια, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης  και την καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλάκιση.

Δικαστήριο του Μινσκ στη Λευκορωσία έκρινε ένοχη την εξόριστη Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης  και την καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλάκιση.

Η κατηγορουμένη αντιμετώπισε ερήμην  κατηγορίες  όπως η όπως συνωμοσία για την κατάληψη της εξουσίας με αντισυνταγματικά μέσα.

Όπως αναφέρει το λευκορωσικό πρακτορείο BELTA, το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τέσσερις άλλους εξόριστους αντιπάλους για την ίδια υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Πάβελ Λατούσκο και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου για τη δημοκρατική μετάβαση στη Λευκορωσία.

Ο Latushko καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση, ενώ η Maria Moroz, η Olga Kovalkova και ο Sergei Dylevski καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια φυλάκιση.

Η εισαγγελία της Λευκορωσίας είχε ζητήσει 19 χρόνια φυλάκιση για τους Τιτζανόβσκαγια και Λατούσκο και 12 χρόνια για άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση. Όλοι όσοι καταδικάστηκαν είναι εξόριστοι στη Λιθουανία ή την Πολωνία και δικάστηκαν ερήμην.

Το δικαστήριο έκρινε την Tijanóvskaya και τους άλλους κατηγορουμένους ένοχους ότι διευθέτησαν την κατάληψη της κρατικής εξουσίας με αντισυνταγματικό τρόπο. Δημιούργησαν έναν εξτρεμιστικό σχηματισμό και έκαναν δημόσιες εκκλήσεις για την κατάληψη της κρατικής εξουσίας και τη διάπραξη άλλων ενεργειών που στοχεύουν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια της Λευκορωσίας.

Η Τιχανόβσκαγια, η οποία θεωρεί τον εαυτό της νόμιμο νικητή των προεδρικών εκλογών του 2020,  πυροδότησε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Λευκορωσίας, δήλωσε προηγουμένως ότι το δικαστικό σύστημα στη χώρα της «έχει γίνει μηχανή καταστολής και τρόμου».

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης υποβάθμισε την ποινή σήμερα και δήλωσε στο κανάλι της στο Telegram ότι «με αυτό ή χωρίς αυτό, οι δημοκρατικές δυνάμεις και εγώ θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερώσουμε τους πολιτικούς μας κρατούμενους και να επιτύχουμε δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα μας».

Οι διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο αρχηγός του κράτους, Αλεξάντρ Λουκασένκο, διεκδίκησε την έκτη θητεία του, καταπνίγηκαν βίαια εν μέσω καταγγελιών για βασανιστήρια.

Συνολικά υπάρχουν 1.438 πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων μπλόγκερ, επιχειρηματιών, ακτιβιστών, διαδηλωτών και επίδοξων προεδρικών υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της Τιτζανόβσκαγια, Σεργκέι Τιτζανόφσκι, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Vesná.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Λουκασένκο μείωσε τις ποινές 4.500 κρατουμένων βάσει νόμου περί αμνηστίας, αλλά κανένας δεν είχε συλληφθεί σε διαδηλώσεις κατά της εκλογικής νοθείας.

Πηγή: EFE

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος