Το «μαρτύριο της σταγόνας» με το νερό στα νησιά- «Ο χρόνος τελειώνει» επισημαίνουν οι ειδικοί

Με τη λειψυδρία έρχονται αντιμέτωπα τα ελληνικά νησιά όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ενώ με την αύξηση της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, το ζήτημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει ελάχιστες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Τώρα, καθώς τα νησιά της χώρας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ καλοκαιρινών τουριστών, ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η πίεση στα αποθέματα νερού εντείνεται.

Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για να απολαύσουν τα αρχαία μνημεία, τις παρθένες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού μοχλού της χώρας, όπως αναφέρεται.

Το «μαρτύριο της σταγόνας» με το νερό στα νησιά- «Ο χρόνος τελειώνει» επισημαίνουν οι ειδικοί

Η κα Κωνσταντίνα Σβύνου, Έπαρχος Κω – Νισύρου, έκανε λόγο για ένα θέμα που απασχολεί επί σειρά ετών τα νησιά, με τις τοπικές αρχές να φωνάζουν για την επένδυση στις υποδομές. “Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό που πρέπει να διαφυλάξουμε, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο το 2,5 % είναι αξιοποιήσιμο για χρήση και μόνο το 1% είναι πόσιμο. Είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση στην επένδυση σε υποδομές νερού. Δεν επιτρέπεται να χάνεται νερό στην Ελλάδα, μπορεί να έχουμε μπει σε μία κλιματική αλλαγή, μία κλιματική κρίση, ωστόσο, ακόμη έχουμε τον χρόνο να προστατεύσουμε τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές. Η Κως σε σχέση με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα δεν έχει ακόμη πρόβλημα λειψυδρίας γι’ αυτό πρέπει να προλάβουμε, η Πάτμος και η Λέρος αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, λειτουργούν εκεί μονάδες αφαλάτωσης, ωστόσο, οι απαιτούμενες συντηρήσεις έχουν μεγάλο κόστος ενέργειας, ενώ παράγουν πεπερασμένο αριθμό κυβικών νερού… Χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση σε κάθε προορισμό, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κόσμου και των τουριστικών επιχειρήσεων, πρέπει να προσέξουμε την υπερκατανάλωση νερού”, κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Σβύνου.

Ο κ. Κώστας Φιτιάνος, καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος ΑΠΘ, επισήμανε ότι “για τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε ακόμη νερό, περιμένουμε το Φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη να δούμε το ποσοστό των βροχοπτώσεων για να πάρουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Όλες οι χώρες της Μεσογείου έχουν πληγεί από την ξηρασία, ενώ η βόρεια Ευρώπη δοκιμάζεται από πλημμύρες. Εδώ πάμε προς κλίμα Αφρικής. Κόκκινες περιοχές για λειψυδρία είναι οι Κυκλάδες και η Κρήτη, όπου, σε ορισμένες περιοχές υπάρχει πρόβλημα ερημοποίησης. Στη βόρεια Ελλάδα είναι λιγότερα τα προβλήματα, δεν θα διψάσουμε, οι περισσότεροι, άλλωστε, αγοράζουν εμφιαλωμένα νερά.”

Την περίοδο 1989-1991, στη μεγάλη κρίση, πρόσθεσε, “τα μέτρα ήταν υπερβολικά, όπως το να μην πλένουμε τα μπαλκόνια, να τοποθετούμε τούβλο στο καζανάκι, κ.α. Το 85% των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα προορίζεται για άρδευση, αυτό το ποσοστό στην Ευρώπη είναι 20 %, εδώ έχουμε καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, που θέλουν μεγάλες ποσότητες νερού”, ανέφερε ο κ. Φιτιάνος.

Η κα Μαρία Ναδάλη, Δήμαρχος Σίφνου, είπε ότι οι αρχές του νησιού έχουν κάνει πάρα πολλά για το νερό. Συγκεκριμένα, έχει γίνει αντικατάσταση μεγάλου μήκους πεπαλαιωμένων αγωγών, και ειδικότερα ενός τμήματος 22 χιλιομέτρων, με ίδιους πόρους, προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κ.α.

“Στις αρχές Ιουνίου, διαπιστώσαμε ότι, ενώ ήμασταν σε αρκετά καλύτερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, η κατανάλωση, λόγω υπερτουρισμού, θα αυξηθεί την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου και θα είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή. Υποβάλαμε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχτούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου και καλώντας τους επισκέπτες για λελογισμένη χρήση”, τόνισε η κα Ναδάλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος