Λάρισα-Δωρεά οργάνων: Η πολύτιμη μη ανταποδοτική πράξη που χαρίζει τη ζωή

Έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα η δωρεά οργάνων και δοτών μυελού των οστών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου, κ. Επαμεινώνδα Ζακυνθινό, υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση του κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η υπεύθυνη για τη δωρεά οργάνων, Τάνια Στραβέλα, τόνισε την ανάγκη αυτής της πολύτιμης πράξης. Όπως είπε η κα Στραβέλα, αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι κάτω των 30 είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη διάθεση προσφοράς και προχωρούν στην σχετική εγγραφή.
Όπως εξήγησε ο κ. Ζακυνθινός, η δωρεά οργάνων μπορεί να γίνει μόνο όταν επέλθει εγκεφαλικός θάνατος του ασθενούς, ενώ εστίασε στον ρόλο των εντατικολόγων, σε ό,τι αφορά την προσέγγιση των συγγενών των ανθρώπων που καταλήγουν.
Οι μεταμοσχεύσεις αυξήθηκαν αισθητά την περίοδο της καραντίνας, είπε ο επιμελητής ΜΕΘ, Πάρης Ζυγούλης, ο οποίος τόνισε την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σε όργανα για να σωθούν συνάνθρωποί μας.

Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι σχεδόν απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013), η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 4,1 δότες για το έτος 2018, και για το 2019  4,8%, την στιγμή που στην Ισπανία είναι πάνω από 40% στην Κροατία 33.3%, στο Βέλγιο 30,5% και στη Μάλτα 30%.

Η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος