Λαμπρές οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του “ΟΧΙ” στην περιφέρεια

Array

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του “ΟΧΙ” στην περιφέρεια.

Το χωριό Πολύλακκος Κοζάνης είναι γνωστό για την σφαγή που διέπραξαν οι Ιταλοί,  κατά την περίοδο της κατοχής. Οι Ιταλοί στρατιώτες έκαψαν το χωριό και σκότωσαν 194 κατοίκους ως αντίποινα για επίθεση που είχαν δεχτεί στην περιοχή από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, οι λιγοστοί κάτοικοι του Πολύλακκου Κοζάνης, τίμησαν τους 40 άνδρες που βασανίστηκαν και θανατώθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Στην Πάτρα, άνοιξε τις πύλες του το ιστορικό καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από τα Υψηλά Αλώνια. Φέτος, αποτελεί  σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Στους χώρους του καταφυγίου φιλοξενείται έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται στιγμές από τον βομβαρδισμό της πόλης κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Μια μεγάλη σημαία 150 τετραγωνικών μέτρων κυματίζει περήφανα στο λιμάνι της Χίου. Υψώνεται στο νησί από το 2014, μία δωρεά της Μητρόπολης Χίου.
Η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου έγινε από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, ενώ συμμετείχαν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, πρόσκοποι και πλήθος κόσμου.
Μία διαφορετική νότα στις  εκδηλώσεις του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου έδωσαν στη Λέσβο μικροί ιστιοπλόοι. Παρέλασαν με τα σκάφη τους στο εσωτερικό του λιμανιού της Μυτιλήνης και στην συνέχεια συμμετείχαν στον ιστιοπλοϊκό αγώνα με την επωνυμία «Νίκος Κουκλέλης» που διοργανώνει για δεύτερη φορά ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος του νησιού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΟΛΓΑ ΨΑΡΙΔΟΥ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος