Λ. Τσούκαλης στο Πρώτο: Η ήττα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, δεν συνιστά νίκη των Ρώσων και των Κινέζων (audio)

«Δεν θεωρώ ότι η αυτονόητο ότι η ήττα και η αποτυχία των Αμερικανών και των δυτικών συμμάχων σε υπερθετικό βαθμό στο Αφγανιστάν, συνιστά αναπόφευκτη νίκη των Ρώσων και των Κινέζων. Δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», επισήμανε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Όπως εξήγησε, δεν γνωρίζουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ασιατική χώρα και εάν θα υπάρξουν εμφύλιες συγκρούσεις. «Δεν είναι προφανές ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα προσεταιριστούν εύκολα τους Ταλιμπάν που είναι μια σκοταδιστική δύναμη, ενώ και οι δυο αυτές χώρες έχουν τις δικές τους δυσκολίες με μουσουλμανικές μειονότητες που βρίσκονται στις επικράτειές τους», τόνισε.

«Σίγουρα χαίρονται, αλλά αυτό το χαμόγελο ικανοποίησης δεν θα είναι υποχρεωτικό ότι θα διαρκέσει, καθώς οι Ταλιμπάν δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμοι. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι απερίγραπτη αστάθεια και ανθρώπινη δυστυχία», επισήμανε, υπενθυμίζοντας την ήττα των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του ’80. «Σίγουρα δεν θα θέλουν να υπάρχει ένα κενό, ένας χώρος αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Δεν θα είναι ευχάριστο», εκτίμησε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κόστος που θα έχει στην προεδρία Μπάιντεν η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ο κ. Τσούκαλης σημείωσε ότι στο εσωτερικό των ΗΠΑ, οι περισσότεροι πολίτες είναι μάλλον ευχαριστημένοι από την εξέλιξη, καθώς δεν ήθελαν έναν πόλεμο που κρατούσε 20 χρόνια και κόστισε σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα, καθώς η όλη επιχείρησε κόστισε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

«Στο εξωτερικό, όμως, το κύρος και η αξιοπιστία της Αμερικής υπέστησαν μεγάλο πλήγμα», υπογράμμισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους συμμάχους «οι οποίοι σύρθηκαν στο Αφγανιστάν και δεν τους ρώτησε κανείς για την αποχώρηση». «Οι σύμμαχοι, δηλαδή, θεωρούνται δεδομένοι και ακολουθούν;», διερωτήθηκε. Επιπλέον, μίλησε για τις χώρες που εξαρτώνται από την αμερικανική προστασία. «Θα αναρωτιούνται, ότι “αφού οι Αμερικανοί παράτησαν το Αφγανιστάν, γιατί να μην παρατήσουν κι εμάς”. Το πλήγμα είναι σοβαρό».

Εκτίμησε, δε, ότι πλέον, ο στόχος για την Ουάσιγκτον – «σχεδόν μονομανής» – θα είναι το Πεκίνο, υπό το φόβου ανόδου της Κίνας ως μεγάλη υπερδύναμη.

Εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει την Ευρώπη να κάνει βήματα ώστε να αναδειχθεί μια ανεξάρτητη πολιτική – και στο μέλλον και στρατιωτική – δύναμη, με ενισχυμένη στρατηγική αυτονομία και με πιο ισότιμη σχέση με τις ΗΠΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος