Λ. Τσούκαλης στο Πρώτο: Έχουμε μπει σε δύσκολες εποχές που μπορεί να δημιουργήσουν τέρατα (audio)

Ο Πούτιν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, τα πράγματα όπως είναι προφανές δεν πάνε καλά στο μέτωπο και αποφάσισε την ενσωμάτωση των περιοχών της Αν. Ουκρανίας, όπως είχε από παλιά ανακοινώσει, τόνισε ο Λουκάς Τσούκαλης Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής, Sciences Po στο Παρίσι και Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/ και την εκπομπή “Ναι μεν, αλλά” με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Είναι περιοχές που η Ρωσία είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των λεγομένων δημοκρατιών και στις οποίες τώρα ανακοινώνει ότι θα κάνει δημοψηφίσματα, δήλωσε ο κ. Τσούκαλης και πρόσθεσε ότι “μπορούμε να υποθέσουμε ότι το αποτέλεσμά τους είναι γνωστό από πριν. Ούτως ή άλλως στις περιοχές αυτές υπήρχαν πάρα πολλοί Ρώσοι, ή ρωσόφιλοι ή ρωσόφωνοι, που είναι άγνωστο πως αισθάνονται πολλοί εξ αυτών μετά την εισβολή”.

O κ. Τσούκαλης επεσήμανε ότι από τη στιγμή που ο Πούτιν ανακοινώνει δημοψηφίσματα έχει και μία βεβαιότητα για το αποτέλεσμα και οι περιοχές αυτές θα ενσωματωθούν στη Ρωσία. Κατά συνέπεια το «θα υπερασπιστώ την ακεραιότητα της χώρας μου με κάθε μέσο» – άρα και πυρηνικά όπλα- προφανώς περιλαμβάνει και τις περιοχές αυτές. Έτσι το παιχνίδι αγριεύει πολύ, ο Πούτιν απειλεί και βάζει κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν, γιατί διαφορετικά θα χρησιμοποιήσει και άλλα μέσα. Το επικίνδυνο είναι ότι πίσω από την στάση αυτή κρύβεται η απειλή χρήσης των πυρηνικών όπλων και δι’ αυτού του τρόπου θέτει τη Δύση προ ενός πολύ σοβαρού διλήμματος.
Ο κ. Τσούκαλης εκτιμά ότι ακόμα και εάν ένα σημαντικό τμήμα των δυτικών χωρών, κυρίως οι ΗΠΑ, αποφασίσουν ότι πρέπει να βρουν ένα συμβιβασμό, δεν είναι βέβαιο ότι η Ουκρανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει. Μετά από ένα πόλεμο 6 μηνών με τόσο θύματα, μάλλον η κυβέρνηση του Κιέβου δεν είναι διατιθεμένη να κάνει παραχωρήσεις και να δεχθεί ότι θα απωλέσει ένα τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού.
«Είναι γεγονός ότι ο Πούτιν πιέζεται και στο εσωτερικό με την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης, αν και γνωρίζει ότι οι νέοι Ρώσοι δεν είναι ενθουσιασμένοι και γι’ αυτό τρέχουν να φύγουν» είπε ο κ. Τσούκαλης. Όμως πιέζεται και διεθνώς, όχι μόνον από τη Δύση, αλλά και από χώρες οι οποίες είναι πιο φιλικά διακείμενες ή δεν είχαν πάρει ξεκάθαρη θέση εναντίον του. ‘Όταν κάποιος πιέζεται πανταχόθεν αποφασίζει να απειλήσει με χρήση άλλων όπλων.
Απαντώντας ο κ. Τσούκαλης στο ερώτημα εάν οι αποφάσεις του Πούτιν μπορεί να οδηγήσουν σε αμφισβήτησή του που μπορεί να δρομολογήσουν εξελίξεις τόνισε ότι η αντικατάσταση του Πούτιν δεν είναι πιθανόν να συμβεί. «Όμως εάν αυτό συνέβαινε, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο όποιος διάδοχος θα ήταν ηπιότερος αυτού. Υπάρχουν πολλοί στον πυρήνα της εξουσίας που είναι πολύ περισσότερο θερμοκέφαλοι και σκληροπυρηνικοί από τον Πούτιν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κανείς να σκέφτεται αυτό που εύχεται να γίνει γιατί μπορεί να είναι χειρότερο. ’Εχουμε μπλέξει άσχημα, έχουμε μπει σε δύσκολες εποχές. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, γιατί η κατάρρευση της μεταψυχροπολεμικής τάξης πραγμάτων μπορεί να δημιουργήσει τέρατα. Δεν είναι σαφές πλέον σε ποιο πεδίο κινούμαστε και πρέπει να προσέχει κάποιος πως χειρίζεται αντιπάλους. Προφανώς μιλάω για τη μεγάλη μάχη ή αντιπαράθεση Δύσης – Ανατολής. Βλέπουμε ότι ούτε η Δύση είναι πάντοτε ενωμένη, για προφανείς λόγους. Οι χώρες της Βαλτικής μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι σκληροπυρηνικοί που επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί η μάχη μέχρι να καταρρεύσει το καθεστώς Πούτιν και υπάρχουν και οι άλλοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει η Ευρώπη να συμβιώσει με την Ρωσία γιατί είναι ένας μεγάλος δύσκολος γείτονας , που θα παραμείνει γείτονας. ΟΙ όποιες πρωτοβουλίες Μακρόν ή Σολτς δεν είχαν όμως κανένα αποτέλεσμα γιατί ο Πούτιν θέλει απάντηση από την Ουάσιγκτον. Και αυτό γιατί πλέον μιλάμε για ειρήνη και πόλεμο και αντιπαράθεση Δύσης και Ανατολής και μια μόνον χώρα μετράει γιατί αυτή έχει και τα στρατεύματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος