Λ. Τσιλίδης (Πρ. Ταξιδιωτικών Γραφείων) στο Πρώτο: Είμαστε επιφυλακτικοί για τα έσοδα από τον τουρισμό- Να καταγράψει πρώτα η στατιστική υπηρεσία τα δεδομένα (audio)

«Εμείς κάθε χρόνο είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοια πανηγύρια ότι θα ξεπεράσουμε το 2019, όταν το πρώτο πεντάμηνο ήμασταν 50% κάτω στις διανυκτερεύσεις από το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Να έρθει ο κόσμος, να καταγράψει η στατιστική υπηρεσία τα δεδομένα και να είναι αποδεκτά» ανέφερε ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ταξιδιωτικών Γραφείων FED HATTA και αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για θεαματική άνοδο του τουρισμού, συγκριτικά και με το έτος-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό 2019.

Ο κ. Τσιλίδης επιβεβαιώνει ότι υπάρχει κινητικότητα, υπάρχει κόσμος περισσότερος από πέρσι και μαζικότητα στον ανεξάρτητο τουρισμό με βραχυχρόνιες μισθώσεις, που δεν είναι οργανωμένος τουρισμός, ως νέο μοντέλο, καθώς σταδιακά ανεβαίνουν όλες οι δουλειές όσο η παγκόσμια κοινότητα ανακάμπτει μετά τον covid. «Από την άλλη μεριά όμως έχουμε την έξαρση του κορονοϊού, έχουμε μια χώρα η οποία πανηγυρίζει για έσοδα, πλασματικά, θεωρητικά πριν καλά καλά έχουμε τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου τα οποία δεν είναι όπως ακούγονται, είναι διαφορετικά. Αλλά εμείς δεν έχουμε κάποιο λόγο να λέμε κάτι διαφορετικό από κάποιους που είναι υπερενθουσιώδεις» σημείωσε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το αυξημένο κόστος των διακοπών και την περιορισμένη δυνατότητα πολλών Ελλήνων να ανταποκριθούν σε αυτό, ο κ. Τσιλίδης είπε χαρακτηριστικά «εμείς που έχουμε αυτή την δουλειά, βλέπουμε ότι για τον Έλληνα που ταξιδεύει έχουμε πλησιάσει στο 60% την παραγωγή του 2019, δηλαδή υπολείπεται ένα 40%, που σημαίνει ότι το ταξιδιωτικό πακέτο του Έλληνα είναι μειωμένο τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, είναι ένα μέτρο σύγκρισης αυτό».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι στο διαδίκτυο η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά τουλάχιστον και στους δημοφιλείς προορισμούς ξεπερνούν το 90%, ο κ. Τσιλίδης επισήμανε πως πάντοτε, από Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, όλοι οι παραθεριστικοί τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, εμφανίζουν το ίδιο πρόβλημα. «Και πέρσι που ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση σε σχέση με φέτος, πάλι τις ίδιες περιόδους υπήρχε το ίδιο πρόβλημα» σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη, γεγονός που οφειλόταν περισσότερο στον εσωτερικό τουρισμό.

«Το αν γέμιζαν πέρσι με 100 ευρώ και φέτος θα γεμίζουν με 400, είναι κάτι που αρνούμαι να το δεχτώ, αλλά γίνεται και αυτό. Με αυτή την λογική ο πολλαπλασιασμός των εσόδων είναι περισσότερος και από το 2019. Δεν είναι σωστό» συμπλήρωσε ο κ. Τσιλίδης, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα την αύξηση του κόστους στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατά 30%, την αντίστοιχη αύξηση στα αεροπορικά, στο κόστος της ενέργειας και της βενζίνης.

Στο ερώτημα αν μπορούν να βρεθούν ακόμη καταλύματα για τους έλληνες  τουρίστες, ο κ. Τσιλίδης ανέφερε ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός βοηθητικών κλινών σε οικογενειακές μονάδες που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και δουλεύουν ως επί το πλείστον με Έλληνες. «Δωμάτιο θα βρεθεί, το μυστικό είναι ο Έλληνας να μην αποφασίσει την τελευταία στιγμή. Την τελευταία στιγμή τα πάντα αλλάζουν και αυτές οι τιμές που λέμε οι προσιτές, αλλάζουν και αυτές» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος