Λ. Οικονόμου στο Πρώτο: Έρχονται νέα μέτρα για να μπει τάξη και ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια (audio)

«Λίγο πολύ ήταν γνωστό τι γινόταν εκεί μέσα» καθώς και ότι «υπήρξε ανοχή» παραδέχθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σχετικά με την εστία της Πολυτεχνειούπολης.

Διευκρινίζοντας ότι η ανοχή δεν υπήρξε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά για μια σειρά λόγων στους οποίους δεν θέλησε να επεκταθεί για να μην δημιουργηθεί μια πολιτική αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση, σημείωσε ότι «θα πρέπει να αποδεχθούμε όλοι τα αυτονόητα».

«Η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε είχε συγκεκριμένη στρατηγική για να μην υπάρχουν άβατα και μέσα από ένα πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής που ακολούθησε, με ψυχραιμία, με σύνεση και συνεργασία με διάφορους φορείς, προσπαθεί συστηματικά. Και βλέπουμε την αλλαγή και στα Εξάρχεια και μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο και συνεχίζονται αυτές οι δράσεις οργανωμένα, συστηματικά, συλλαμβάνονται οι δράστες και παραπέμπονται στην δικαιοσύνη» επισήμανε.

Το τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια από την μεταπολίτευση μέχρι και τώρα είναι γνωστό στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Οικονόμου, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν «σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να σπουδάσουν τα παιδιά τους και απαιτούν από την πολιτεία να εξασφαλίσει συνθήκες πραγματικά δημόσιου πανεπιστημίου αλλά και να διασφαλίσουμε ένα υψηλό επίπεδο σπουδών και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η τάξη και η ασφάλεια».

Ερωτηθείς για ποιον λόγο υπήρξε η «ανοχή» στην οποία αναφέρθηκε, απάντησε «οι συμπολίτες μας γνωρίζουν πολύ καλά, δεν χρειάζονται τις τοποθετήσεις τις δικές μας, χρειάζονται έργα και να βλέπουν ότι αυτά που εξαγγέλλονται, υλοποιούνται».

Παράλληλα ανέφερε, πως υπάρχει μια καλή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την πλειοψηφία του φοιτητικού κινήματος σε μια προσπάθεια να υπάρξει τάξη και ασφάλεια στα πανεπιστήμια, να εξαρθρωθούν οι εγκληματικές ομάδες που δρουν εκεί και δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, το πανεπιστήμιο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. «Προσβάλλει συνολικά όλους το ότι στη φοιτητική εστία του Πολυτεχνείου ο ένατος και ο δέκατος όροφος ουσιαστικά διαφεντεύονταν από σκληρές εγκληματικές συμμορίες. Οι ευθύνες του καθενός είναι αυτονόητες και για αυτούς που τις έχουν στο παρελθόν είναι καιρός να τις αναλάβουν, να δουν την πραγματικότητα και να βοηθήσουν πραγματικά στην αποκατάσταση της ασφάλειας μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η ΕΛΑΣ γνώριζε πολλά χρόνια την κατάσταση. «Αλλά δεν λαμβάνονταν οι πρωτοβουλίες για μια σειρά λόγων, πολιτικής ατολμίας, μη ανάληψης ευθυνών και από κάποια υπηρεσιακά στελέχη, μέσα από μια αντίληψη που είχε επικρατήσει σε όλους τους χώρους, οι πανεπιστημιακοί όλοι ήθελαν να κάνουν ότι δεν ήξεραν ή δεν βλέπουν, ο καθένας για να αποστεί των ευθυνών του» τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί υπήρξε καθυστέρηση, ο κ. Οικονόμου απάντησε «διότι αρχίσαμε μέσα από ένα πλαίσιο στρατηγικής να εξαρθρώνουμε συγκεκριμένους χώρους και άβατα που ήταν ορμητήρια, όπως καταλήψεις στα Εξάρχεια και αλλού στην Αθήνα, θυμίζω τις επιχειρήσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και παράλληλα συγκεντρώναμε στοιχεία προκειμένου τα άτομα που εμπλέκονταν σε εγκληματικές δραστηριότητες να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη με στοιχεία που να στηρίξουν το κατηγορητήριο».

«Εξαρθρώθηκαν τρεις συμμορίες που είχαν έδρα και ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες στην Πανεπιστημιούπολη, που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε καταστήματα και οικίες της γύρω περιοχής και εμπλέκονταν σε διακίνηση ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 32 μέλη, ήταν μια τεράστια επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία, βρίσκεται εκεί για την ασφάλεια των φοιτητών, σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζονται ακόμα σειρά άλλων μέτρων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και τα οποία θα είναι πραγματικά στην υπηρεσία των φοιτητών. «Θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα επίσημα. Θα φανεί πάρα πολύ γρήγορα ότι το προσωπικό της προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι εκεί για να εξυπηρετήσουν το θέμα της ασφαλούς κίνησης των φοιτητών και της παραμονής τους μέσα στα πανεπιστήμια. Είναι καιρός πλέον, έξω από ιδεολογικές αγκυλώσεις οι οποίες έχουν ταλανίσει την ελληνική κοινωνία για δεκαετίες να τις αφήσουμε στην άκρη, να αλλάξουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.


Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Έβρο και τα ελληνικά σύνορα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη ο επιχειρησιακός σχεδιασμός με την κωδική ονομασία «Ασπίδα», καθώς και ότι τα πράγματα αυτή την στιγμή είναι ελεγχόμενα. «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και σε συνεργασία με την ΕΥΠ, τις ένοπλες δυνάμεις, είμαστε εκεί για να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή» επισήμανε. Μετά τα γεγονότα του 2020, είπε, υπάρχει συνεχώς μια διαφοροποίηση της τακτικής της γείτονος, ενώ καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν μετανάστες στα ελληνικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου.

«Όλο αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης διεθνών οργανισμών και της διεθνούς κοινής γνώμης από το ΥΠΕΞ και τον Πρωθυπουργό όπου στα διάφορα διεθνή φόρουμ, παρουσιάζεται η αλήθεια με αντικειμενικό τρόπο από την ελληνική πλευρά και διαπιστώνεται η προσπάθεια που γίνεται από την Τουρκία με ψευδή και κατασκευασμένες καταστάσεις, να μπορέσουν να δημιουργήσουν ψευδείς εικόνες. Οι τελευταίες δηλώσεις τόσο από τις ΗΠΑ αλλά και από πλευράς ΕΕ και των άλλων σύμμαχων δυνάμεων και στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι πλέον δεν έχουν κάποια αντίκτυπο» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση και σε κάθε απόπειρα εργαλειοποίησης των παράτυπων μεταναστών που αναγκάστηκαν για διάφορους λόγους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους που δυστυχώς είναι υποχείρια της Τουρκίας η οποία χτίζει πολιτικές πάνω στον ανθρώπινο πόνο» κατέληξε ο Υφυπουργός.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ