Λ. Οικονόμου στο Πρώτο: Δεν ξεκινάει ο αστυνομικός από το σπίτι για να σκοτώσει – Έχουμε το αυστηρότερο πλαίσιο (audio)

«Παρακολουθούμε όλα τα περιστατικά, τα διερευνούμε, ενημερώνουμε και τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά δεν μπορούμε να ξεκινάμε λέγοντας ότι ο αστυνομικός ξεκινάει από το σπίτι του για να πάει να σκοτώσει», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή το περιστατικό καταδίωξης οχήματος από ομάδα ΔΙ.ΑΣ. τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, που κατέληξε σε σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Ρομά, οδηγού του αυτοκινήτου, από πυροβολισμό αστυνομικού.

«Έχει βαρεθεί ο κόσμος μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση για τα θέματα αυτά. Έχουμε ένα πλαίσιο αρκετά αυστηρό για τη χρήση των όπλων. Το μήνυμα προς τους αστυνομικούς είναι αυτό το οποίο προβλέπει ο νόμος. Αυτό διδάσκεται στις σχολές και καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση, να αναγνωρίσουμε ότι και ο αστυνομικός καλείται σε κλάσματα δευτερολέπτου και υπό δύσκολες συνθήκες, να πάρει αποφάσεις που έχουν σχέση και με τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας της δικής του, των συμπολιτών του και κάτω από ένα πολύ σκληρό στρεσογόνο  περιβάλλον, το οποίο δημιουργεί μία καταδίωξη», είπε ο κ. Οικονόμου σχετικά με το περιστατικό.

«Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει τους Ρομά να τους εξαγνίσουμε, διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα εγκληματογόνο περιβάλλον εκεί. Δυστυχώς η Πολιτεία ασκώντας κάποιες επιδοματικές πολιτικές περιστασιακά έχει αποτύχει στις πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης της κατηγορίας αυτής των συμπολιτών μας και θα πρέπει να καθίσουμε σοβαρά να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα και με την κοινωνική ενσωμάτωση τους», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Ο νόμος για τη χρήση όπλων από αστυνομικό, είναι ο αυστηρότερος στην Ευρώπη»

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο νόμος που προβλέπει τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς είναι ο αυστηρότερος στην Ευρώπη. «Αυτός ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται ο εν δυνάμει ανθρωποκτόνος πυροβολισμός. Όποιος τον παραβαίνει υφίσταται τις συνέπειες της παραβατικής συμπεριφοράς», συμπλήρωσε.

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει βεντέτα με τους Ρομά»

Ερωτηθείς αν αυτή η υπόθεση εξελίσσεται σε βεντέτα, ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει βεντέτα με κανέναν. «Η Ελληνική Αστυνομία έχει υποχρέωση να εφαρμόζει το Σύνταγμα, να διασφαλίζει την τάξη και την ασφάλεια για όλους τους Έλληνες πολίτες και σε ότι έχει σχέση με τα θέματα των Ρομά, πρέπει όλοι να σκύψουμε και να δούμε με δραστικά μέτρα το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης τους, διότι έχουν κατέβει πολύ οι ηλικιακοί δείκτες, όπου οι Ρομά από πολύ μικρή ηλικία, υποπίπτουν σε σοβαρές παραβατικές συμπεριφορές», εξήγησε ο κ. Οικονόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος