Λ. Μενδώνη: Στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας τα μνημεία, έχουμε χρέος να τα προστατεύουμε

Το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας «των Τημενιδών» που εγκαινίασε το Σάββατο 17 Ιουλίου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους.

Η κ. Μενδώνη τόνισε την σπουδαιότητα του πολιτισμού, καθώς έρχεται να λειτουργήσει ως ένα μοναδικό οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο. “Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε, να συντηρήσουμε αυτό τον μνημειακό πλούτο που αποτελεί στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας, της εθνικής μας ταυτότητας. Συντηρώντας τα μνημεία αυτά έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη” τόνισε, προσθέτοντας ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Από την πλευρά του Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στον πολιτισμό ως αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας της χώρας και σημείωσε ότι η περιφέρεια, τα προηγούμενα χρόνια στήριξε σημαντικά έργα στον πολιτισμό, με πόρους άνω των 45 εκατ. ευρώ.

Στη Βασιλική ταφική συστάδα ήρθαν στο φως συνολικά 21 τάφοι, που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου προχριστιανικού αιώνα. Μεταξύ αυτών, βρέθηκε και ένας ασύλητος τάφος.

Νωρίτερα, η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε τον Άη Δημήτρη των Παλατιτσίων στις Αιγές. Ένας ναός, ο οποίος είναι χτισμένος τον 16ο αιώνα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διαχρονικού αρχαιολογικού χώρου των Αιγών και μνημείο UNESCO.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος