Λ. Κιοσές, Δ/ντης ΙΕΛΚΑ στο Πρώτο: Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών δεν θα περάσουν στο ίδιο ποσοστό στα ράφια (audio)

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ, καθώς τώρα έχουν αρχίσει να μεταφέρονται οι αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, στις τιμές της λιανικής. Μπορεί οι τιμές στις πρώτες ύλες να είχαν αρχίσει να αυξάνονται από τα τέλη του 2020, όμως χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν τα προϊόντα, να φτάσουν στην τελική τους τιμή και να γίνει αισθητή η διαφορά στην τσέπη του καταναλωτή.

«Σκαμπανεβάσματα στις τιμές πρώτων υλών υπάρχουν συνέχεια, ωστόσο το ανησυχητικό εδώ είναι ότι έχουν παραμείνει ψηλά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την πανδημία» σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, Λευτέρης Κιοσές.

Εξήγησε, πως είναι μια συγκυρία παραγόντων που έχουν οδηγήσει στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα. Μεταξύ άλλων, ρόλο έχουν παίξει, η αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας, η μειωμένη παραγωγή από περιοχές της Δύσης, οι καιρικές συνθήκες, τα κόστη μεταφορών, η αύξηση στην ενέργεια, κυρίως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, το περιστατικό με την διώρυγα του Σουέζ που είχε κλείσει για ένα χρονικό διάστημα, όπως επίσης έχει να κάνει με τις πληθωριστικές πιέσεις, σε Η.Π.Α. και Ευρώπη, με το τύπωμα χρήματος που έγινε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία που επίσης επηρεάζει τα πράγματα και θα φανεί τώρα τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. «Οι τιμές στην Ελλάδα παρουσιάζουν μια αύξηση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 1,5% και είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι πάει να μας επηρεάσει στις τιμές των τροφίμων. Στο κομμάτι του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά θα μπορούσε να εξεταστεί μια μείωση του συντελεστή, αλλά αυτό έχει να κάνει με τα οικονομικά του κάθε κράτους και τι δυνατότητες έχει να αντεπεξέλθει», σχολίασε ο κ. Κιοσές.

Πάντως αυτές οι ανατιμήσεις σε ποσοστό 50%-60% στις πρώτες ύλες δεν θα φανούν στο ίδιο ποσοστό στα ράφια. «Ένα μέρος θα απορροφηθεί από τον παραγωγό, που έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα ειδικά στα προϊόντα αγροτικής παραγωγής, ένα άλλο από τους παραγωγούς των βιομηχανικών προϊόντων, ένα μέρος από το λιανεμπόριο, ένα μέρος ενδεχομένως θα το αντιμετωπίσει και η πολιτεία αλλά ένα μέρος οπωσδήποτε θα περάσει δυστυχώς και στον καταναλωτή», είπε καταλήγοντας ο κ. Κιοσές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος