Λ. Διβάνη στο Πρώτο: «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» τη “μαύρη” Πρωτοχρονιά του lockdown – «Μπούρδες» Πούτιν για Ουκρανία (audio)

«Η Διδώ Σωτηρίου εμφανίστηκε στο κεφάλι μου τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς που μας πέρασε. Ήταν μια μέρα για μένα, καθώς ήμασταν κλεισμένοι μέσα με τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου στις 10 το βράδυ. Είπα “όχι θα μείνει μαύρη Πρωτοχρονιά”».

Αυτό τόνισε η συγγραφέας Λένα Διβάνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, αναφορικά με το καινούργιο της βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Ονειρεύτηκα τη Διδώ».

«Κοιμάμαι λοιπόν μες τη μαυρίλα. Ξυπνάω και σαν να είναι η Διδώ μέσα στο κεφάλι μου, δεν ήταν όνειρο, όταν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Και μου λέει:  “τι θα γίνει με τη περίπτωση σου; Θα το γράψεις εκείνο το βιβλίο που λέγαμε”; Ο διάλογος είναι στο κεφάλι μου. Και λέω “θέλω, αλλά δεν ξέρω πως”. Και μου απαντά: “τι πώς; Έτσι όπως μιλάμε”. Πετάχτηκα επάνω, κάθισα στο laptop και σηκώθηκα τον Αύγουστο. Και βγήκε έτσι, γιατί είχα κάνει την έρευνα αλλά δεν ήξερα τη φόρμα. Ήθελα να κάνω ένα βιβλίο σαν συζήτηση με έναν άνθρωπο. Ανακάλυψα ότι μοιάζουμε πάρα πολύ. Πάρα πολλά κοινά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείσα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ότι «δεν προκαλεί η Ιστορία το πρόβλημα», αλλά «η Ιστορία έχει πρόβλημα γιατί τη μεταχειρίζονται οι διάφοροι όταν θέλουν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Αυτό είναι το πρόβλημα, όχι η Ιστορία».

«Ο Πούτιν λέει ότι δεν ήταν ποτέ κράτος, ότι δεν υπάρχει Ουκρανία και ήταν ένα είδος Ρωσίας. Στην ουσία η Ουκρανία ήταν έθνος, αλλά όχι κράτος. Κράτος έγινε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Και αυτό τι σημαίνει; Να μη γίνει ποτέ κράτος; Και η Ελλάδα, πριν να γίνει κράτος, δεν ήταν κράτος. Άρα, να μη γίνει ποτέ; Τι λογική είναι αυτή; Είναι παράλογο. Είναι μια μπούρδα. Κατά καιρούς διάφοροι έχουν πει διάφορες μπούρδες στηριγμένοι στην Ιστορία για να κάνουν τη δουλειά τους. Κρύβουν ένα κομμάτι, προβάλλουν ένα άλλο. Είναι πολύ κακοποιημένη η Ιστορία από την πολιτική», εξήγησε.

«Ζούμε σε ένα περιβάλλον κάθε μέρα, πιο ασταθές “πεθαίνεις”. Άρα ο πολίτης  δεν έχει κανένα όπλο, παρά τη γνώση. Να καταλάβει που είναι, με ποιον είναι, και τι πρέπει να παλέψει. Για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει γνώση και η γνώση σήμερα είναι επίτηδες θολή. Καθήκον σου είναι να την ξεθολώσεις, να διαβάσεις όλες τις πλευρές, να συγκρίνεις. Θέλει δουλειά, αλλά για να είσαι πολίτης θέλει δουλειά. Αλλιώς είσαι ένα άθυρμα που σε παίρνει ο αέρας και σε πάει όπου θέλουν οι ισχυροί κάθε φορά», επισήμανε η κυρία Διβάνη.

Αναφορικά με τους λόγους που την ώθησαν να παραιτηθεί από τη θέση της καθηγήτριας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ίδια είπε ότι ήταν μια «κίνηση  αγανάκτησης».

«Θα μπορούσα να περιμένω καθώς σε λίγο χρόνο θα έφευγα, αλλά δεν ήθελα να περιμένω άλλο. Ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου γιατί ως δασκάλα, εγώ πήγα το Πανεπιστήμιο για τα παιδιά, όχι για το “μεγαλείο του τίτλου”, ούτε για τίποτα άλλο. Αδιαφορούσα πλήρως για όλα αυτά τα πράγματα. Οπότε σε αυτά τα παιδιά πρέπει να απολογηθώ για αυτά που γίνονται στο πανεπιστήμιο», δήλωσε.

Όπως εξήγησε η ίδια, αγανάκτησε με τα πάντα, με τη «στρατιωτική δομή», με το γεγονός ότι «πρέπει να γλύφεις όλους τους από πάνω όταν μπεις μέχρι να γίνεις καθηγήτρια ή καθηγητής πρώτης βαθμίδας, και μετά όταν φτάσεις πάνω να ταλαιπωρείς όλους τους από κάτω. Μόνο αυτό, μου φτάνει».

« Ήμουν αρκετά τυχερή γιατί δίδασκα Ιστορία στη Νομική Σχολή, ένα μάθημα που δεν ενδιέφερε πάρα πολύ, οπότε δεν υπήρχαν άνθρωποι που να διεκδικούν τη θέση, ούτε υπήρχαν ίντριγκες. Όμως έβλεπα ότι κανένας δεν ενδιαφερόταν στην πραγματικότητα. Όταν μπαίνει σε μια αίθουσα ένα πλήθος με κουκούλες, δέρνουν τον καθηγητή και τους φοιτητές που πάνε να υπερασπιστούν τον καθηγητή και μετά φεύγουν ανενόχλητοι, εγώ αυτό δεν μπορώ να το ανεχθώ. Το γεγονός ότι το ανέχονται συνάδελφοί μου, με αφήνει άφωνη. Το ότι ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου που τον εξευτέλισαν τον φωτογράφισαν με μια πινακίδα που έγραφε “είμαι γάιδαρος”, δεν έκανε μήνυση ούτε κατ΄ αγνώστων, ενώ μερικοί από τους δράστες ήταν πάρα πολύ γνωστοί, με ξεπερνάει αυτό. Ότι οι καθηγητές δεν πάνε στα μαθήματά τους, δεν πάνε στην ώρα ακροάσεως, δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, αυτό με ξεπερνάει. Ότι μου έγραφαν τα παιδιά “ευχαριστούμε που απαντήσατε στο  mail αμέσως”, γιατί δεν τους απαντάνε ποτέ. Είναι μια λυπηρή κατάσταση. Δεν μπορούσα άλλο, ντρεπόμουν», διευκρίνισε

«Έπαθαν σοκ όταν αποφάσισα να παραιτηθώ, δεν το είχαν ξανακούσει. Μου έλεγαν “πάρτε άδεια αν κουραστήκατε”. Μα δεν κουράστηκα, σιγά τη δουλειά τη μεγάλη που έκανα. Απαξιώνω τον εαυτό μου, όσο ανέχομαι αυτή την κατάσταση. Προσπάθησα να αλλάξω πράγματα, δεν άλλαξα τίποτα. Έκανα καταγγελία ότι πωλούνται βαθμοί στη σχολή μου και κανενός δεν ίδρωσε το αυτί. Ε, υπάρχει ένα σημείο που έρχεται μια σταγόνα και ξεχειλίζει το ποτήρι», πρόσθεσε η κυρία Διβάνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος