Λ. Χριστόπουλος στο Πρώτο: Στα σκαριά οι επόμενοι στόχοι του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης (audio)

Για τις νέες υπηρεσίες που αναμένεται να ενταχθούν στο gov.gr και τους επόμενους στόχους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ελθέτω η Βασιλεία σου» με την Βασιλεία Ζερβού, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Πρόκειται για διαδικασίες του Υπ. Μεταφορών, όπως η ανανέωση διπλωμάτων, μεταβιβάσεις, αλλά και η έναρξη ατομικής επιχείρησης, και το συναινετικό διαζύγιο. Στόχος είναι, επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος να εμπλουτιστεί το gov.gr σαν το μοναδικό σημείο ψηφιακής επαφής του πολίτη με το κράτος και αντίστοιχα το ΚΕΠ, ως το μοναδικό σημείο φυσικής επαφής με το κράτος. Από κει πέρα, προσθέτει, «ένας μεγάλος στόχος είναι η απορρόφηση όλων των πόρων που έρχονται από το ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ, πολύ μεγάλα ποσά, με τα οποία μπορεί να αλλάξει πρόσωπο η χώρα» και θα αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση, δηλαδή το να μην χάνονται οι προθεσμίες, να βγαίνουν τα έργα στον αέρα και να μπορούν να υλοποιηθούν.

Όλες οι νέες τεχνολογίες επίσης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, που έχουν μπει στην ζωή μας και μετασχηματίζουν τα πάντα, κοινωνία, οικονομία, ανθρώπινες σχέσεις, θα πρέπει να ενσωματωθούν στο κράτος, εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος και θα πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη τους στην αγορά και την οικονομία. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε ένα στιβαρό νομοθετικό πλαίσιο που θα βρει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων αλλά από την άλλη  θα υποστηρίξει την καινοτομία των επιχειρήσεων για να κάνουν όλες αυτές τις νέες εφαρμογές», σημειώνει ο κ. Χριστόπουλος.

Επιπλέον, η αλλαγή της ταυτότητας με τον νέο προσωπικό αριθμό είναι ένα μεγάλο έργο και με τις νέες δυνατότητες που θα δίνει στους πολίτες, ενώ ένα ακόμα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), σημειώνει ο Λεωνίδας Χριστόπουλος. Με το ΕΚΟΜΕ που έχει δημιουργηθεί από το 2016, βελτιώθηκαν πολύ οι διαδικασίες, για έναν υποψήφιο επενδυτή, παραγωγό, προκειμένου να υπαχθεί στο κίνητρο και πώς μπορεί μετά να αποπληρωθεί από αυτό, «γιατί υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, άρα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ευέλικτοι. Αυξήσαμε τα κίνητρα, χαμηλώσαμε τα όρια υπαγωγής, βάλαμε και τις ταινίες μικρού μήκους που δεν υπήρχαν και απλουστεύσαμε τις διαδικασίες. Έχουμε ήδη 121 επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί, με τον μεγαλύτερο όγκο να έχει προστεθεί από όταν απλουστεύτηκαν οι διαδικασίες, τα 35 από αυτά είναι διεθνείς παραγωγές αλλά στηρίζουμε και την εγχώρια οπτικοακουστική παραγωγή. Ήδη έχουμε στα σκαριά, να υπάρξει μια νομοθετική παρέμβαση μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να απλουστευτούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες και να «αντέξει» ο ΕΚΟΜΕ τον όγκο των παραγωγών που φαίνεται πως έρχονται». Και σε επίπεδο τουρισμού, και στην οικονομία μας θα συνεισφέρουν οι παραγωγές, καθώς πρόκειται για μια βιομηχανία πολύ σημαντική αξίας πολλών δισ. και η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτή την αγορά, καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος