Λ. Αυγενάκης: Προτεραιότητα η συλλογή, καύση ή ταφή των ζώων – Η γη θα επανέλθει πολύ σύντομα


Για τις εντυπώσεις του από την αυτοψία που πραγματοποίησε στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ PRIME με τον Ηλία Σιακαντάρη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για μία πολύ σκληρή εικόνα, σκληρές καταστάσεις, πολλή στεναχώρια, πόνο και απογοήτευση. Ωστόσο υποστήριξε ότι την ίδια στιγμή υπάρχει ελπίδα. «Υπάρχει κόσμος που έχει πεισμώσει. Λέει δόξα τω Θεώ, δεν χάσαμε τον άνθρωπό μας, χάσαμε τις περιουσίες μας, αλλά ξέρουμε ότι είστε εδώ. Τους έχει δώσει μεγάλη χαρά και αισιοδοξία το γεγονός ότι βρέθηκε δύο φορές ο πρωθυπουργός μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλία, στο Συντονιστικό, έχει μιλήσει ο ίδιος, άρα έχει άποψη, έχει εικόνα για το ποια είναι η κατάσταση. Έχουμε βρεθεί πλειάδα υπουργών στο πεδίο. Το Συντονιστικό λειτουργεί κάθε πρωί και είναι αρκετοί συνάδελφοι που διαρκώς βρίσκονται, ανανεώνουν την παρουσία τους στο συντονιστικό και καθημερινά παλεύουν για να λύσουν προβλήματα» δήλωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη συλλογή, καύση ή ταφή των νεκρών ζώων. Ωστόσο επεσήμανε τις μεγάλες δυσκολίες, καθώς κάποιες περιοχές δεν έχει υποχωρήσει η στάθμη του νερού και δεν υπάρχει πρόσβαση στις στάνες ή στα σημεία που βρίσκονται τα νεκρά ζώα. «Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, έχουμε ενεργοποίηση και τοπικών εργολάβων της ΤΕΡΝΑ που και εκείνη από αύριο το πρωί θα βρίσκεται στο πεδίο με μεγάλο αριθμό φορτηγών και άλλων μηχανημάτων, ώστε να ακολουθηθούν όλα τα προβλεπόμενα για να έχουμε το συντομότερο δυνατόν την συνολική αντιμετώπιση του θέματος» σημείωσε.

Η ευθύνη είναι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ η προσπάθεια συνεπικουρείται από την Πολιτική Προστασία και από τα στελέχη του Υπουργείου. Βρίσκονται ήδη ακόμα στη Λάρισα ο υφυπουργός ο κ. Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Στρατάκος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Παπαγιαννίδης. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται και μια σύσκεψη με τα ΤΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ερωτηθείς για το μέλλον της γονιμότητας του θεσσαλικού κάμπου, διέψευσε όσα ακούγονται περί πενταετούς αγρανάπαυσης της περιοχής. Εξέφρασε την αισιοδοξία του, βασισμένος και σε στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: «Αμέσως μετά που θα υποχωρήσει το φαινόμενο, με συγκεκριμένες συμβουλές και κατευθύνσεις των επιστημόνων μας, είναι βέβαιο ότι η γη θα πάρει πάλι μπρος και θα ανταποκριθεί στις ανάγκες, πιθανόν με κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής, στον τρόπο καλλιέργειας, αλλά το σίγουρο είναι ότι η γη θα επανέλθει και μάλιστα πολύ πολύ σύντομα. Το έχουμε ζήσει και στον Ιανό» ξεκαθάρισε.

«Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει πλήρως ενεργοποιηθεί και ήδη από σήμερα υπάρχει και κινητό συνεργείο – το οποίο θα ενισχυθεί και από άλλο ένα που θα κατέβει από Θεσσαλονίκη- και εξετάζει, κάνει δειγματοληψίες για το νερό άρδευσης. Αμέσως μετά θα προχωρήσει και σε άλλες αναλύσεις εδάφους έτσι ώστε σε συνεργασία με τα ινστιτούτα να μπορούμε να έχουμε μια σαφή εικόνα και να παρέχουμε πραγματικές πληροφορίες και να δίνουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στους παραγωγούς της περιοχής», σημείωσε.

«Δεν είναι μόνοι οι άνθρωποι της Θεσσαλίας, οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί. Είμαστε δίπλα τους και θα είμαστε εκεί. Όλη η πολιτική ηγεσία και όλα τα στελέχη του Υπουργείου μας, όπως άλλωστε κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μέχρις ότου κλείσει και η τελευταία πληγή. Η πολιτεία είναι στο πλευρό τους» υποσχέθηκε ο κ. Αυγενάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος