Κύθνος: Ο μικρός παράδεισος επί γης με τις 99 καταγάλανες παραλίες

Η Κύθνος είναι το νησί της απλότητας και της φιλοξενίας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σταμάτη Γαρδέρη, τα κυκλαδίτικα μονοπάτια, σε κατάλευκους οικισμούς, τα πανέμορφα χωριά Χώρα και Δρυοπίδα και 99 πανέμορφες παραλίες που θα κάνουν τον επισκέπτη να νιώσει ότι βρίσκεται σε έναν επίγειο παράδεισο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Σταμάτη Γαρδέρη, ο τουρισμός είναι Έλληνες ως επί το πλείστον αλλά και ξένοι, ενώ χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να γυρίσεις το νησί από τη μία άκρη στην άλλη.

Όσο για τη γαστρονομία, το νησί έχει να επιδείξει το υπέροχο θυμαρίσιο μέλι, τα τοπικά κρέατα, το σφουγγάτο( ένα είδος τυροκροκέτας), κ.α.

Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο που έχει καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά από το οποίο απέχει τρεις ώρες και το λιμάνι του Λαυρίου, απ’ όπου το δρομολόγιο διαρκεί μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και από τον 12ο αιώνα είναι γνωστή και ως «Θερμιά». Η ονομασία της αυτή οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου απολάμβανε ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία (1837-1862). Η Κύθνος έχει έκταση 99,3 τ.χλμ, πληθυσμό 1.310 κάτοικους (σύμφωνα με την απογραφή του 2009) και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά. Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά και η Δρυοπίδα ή Σύλλακας. Επιπλέον υπάρχουν τρείς κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: ο Μέριχας-το κύριο λιμάνι-, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος