Κύπρος:Αναστασιάδης-Μαλάς στη μάχη του β΄γύρου-Δηλώσεις υποψηφίων (video)

Στην Κύπρο, σήμερα διεξάγεται ο 2ος γύρος των προεδρικών εκλογών, από τον οποίο θα κριθεί κατά πόσον ο πρόεδρος Nίκος Αναστασιάδης (35,5% στον γύρο), που στηρίζεται βασικά από τον ΔΗΣΥ, θα εξασφαλίσει επανεκλογή ή νέος πρόεδρος της Κύπρου θα είναι ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς (30,3% α’ γύρος).

Οι κάλπες, άνοιξαν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα, με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι. Θα λειτουργήσουν 1.122 εκλογικά κέντρα.Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα.

Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος, που θα λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας.

Δικαίωμα ψήφου έχουν πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες, οκτακόσιοι ογδόντα έξι ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τους Εφόρους Εκλογής, μέχρι τις 12 το μεσημέρι ψήφισε περίπου το 32,6% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε σχέση με το 30,2% του πρώτου γύρου.

Την ίδια ώρα, η ΓΑΔΑ διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους Κύπριους που ψηφίζουν σήμερα για τις προεδρικές εκλογές της χώρας τους στην Αθήνα, , η οποία έχει δώσει εντολές σε όλους τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο δρόμο, λόγω των μέτρων για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, να τούς διευκολύνουν. Σημειώνεται ότι οι Κύπριοι ψηφίζουν στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών (επί της οδού Π. Κυριακού στην περιοχή των Αμπελοκήπων), το οποίο είναι μέσα στην περιοχή που σύμφωνα με το σχέδιο θα διακοπεί η κυκλοφορία για το συλλαλητήριο.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις επτά και τριάντα το βράδυ και η ανακήρυξη του νέου προέδρου στις 22:00 στο στάδιο “Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία”.

Εκεί θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με τα μέλη της, που θα βρίσκονται επί τόπου και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και υποδείξεις τους.

Δηλώσεις υποψηφίων

“Σήμερα είναι η μέρα, που οι πολίτες εκφράζονται και η λαϊκή ετυμηγορία θα κρίνει τον επόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας” τόνισε κατά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Νίκος Αναστασιάδης που απηύθυνε θερμή παράκληση προς κάθε πολίτη, ανεξάρτητα ιδεολογικής ταυτότητας, να προσέλθει στην κάλπη.

“Η πατρίδα μας έχει να αντιμετωπίσει ακόμα προβλήματα και αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία όλων μας. Από αύριο είναι μία νέα μέρα για όλους μας”, ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η αποχή είναι ανοχή. Κληθείς να σχολιάσει το ποσοστό αποχήςείπε πως δεν ήταν αναμενόμενο για προεδρικές εκλογές.

Τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευσε η οικογένειά του, ενώ στο εκλογικό κέντρο βρέθηκαν και στελέχη του ΔΗΣΥ.

“Είναι η μέρα της δημοκρατίας και των πολιτών”, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. “Αυτή η διαδικασία μας αφορά όλους” επεσήμανε ο κ. Μαλάς. “Σήμερα είναι η μέρα που αποφασίζουν οι νέοι για το μέλλον τους. Αν θα είναι ελπιδοφόρο. Είναι η μέρα των εργαζομένων αγωνιούν για το αύριο, σήμερα είναι και η ώρα για όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης το 2013”, ο κ. Μαλάς. Καταλήγοντας σημείωσε πως χρειάζεται ήθος και υπογράμμισε πως όλη αυτή την προεκλογική περίοδο πορεύθηκε με βάση την αλήθεια. Ο Σταύρος Μαλάς συνοδευόταν από την σύζυγό του και τα μέλη του επιτελείου του.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος