Κύπρος: Στο Συμβούλιο του ΟΗΕ τα σοβαρά επεισόδια στη «Νεκρή Ζώνη» της Πύλας


Με το βλέμμα στραμμένο στην κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία, στον απόηχο, των πρωτοφανών γεγονότων στη νεκρή ζώνη και την απρόκλητη και παράνομη επιχείρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για αλλαγή του εδαφικού καθεστώτος στην Μεγαλόνησο. Λίγη ώρα μάλιστα πριν την έναρξη της συνεδρίασης και η Μόσχα καταδίκασε την επίθεση κατά ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι η Μόσχα είναι αντίθετη με βίαιες ενέργειες κατά των εκπροσώπων του ΟΗΕ , σημειώνοντας ότι η τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αντικατοπτρίζει και την ρωσική θέση.

Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν πάντως εμφανίζεσαι πιστός στη ρητορική της έντασης σημειώνοντας ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη δεν θα επιτρέψει παράνομες ενέργειες στην Κύπρο: «Το να εμποδίζουμε τους Τουρκοκύπριους που ζουν στην Πύλα να φτάσουν στην πατρίδα τους δεν είναι «νόμιμο ούτε ανθρώπινο».


Τα μέλη του συμβουλίου θα ενημερωθούν μέσω βιντεοκλήσης από τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σταματήσει άμεσα τις εργασίες στο οδικό έργο Άρσος – Πύλα. «Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητας που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις» σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης διαμήνυσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών είναι σε επαφή με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναμένουμε και από τα Ηνωμένα Έθνη απόψε, όταν θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, να ανταποκριθούν και στους όρους εντολής τους»


Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, μιλώντας στην ΕΡΤ και την Μανιάνα Καλογεράκη, εξέφρασε την απογοήτευση του, για την απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν για να επιτραπούν κατασκευαστικές εργασίες στην ουδέτερη ζώνη. «Είναι απογοητευτικό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε τις εν λόγω διαπραγματεύσεις και προχώρησε σε ένα μονομερές βήμα για να ξεκινήσει εργασίες εντός της ουδέτερης ζώνης χωρίς την απαιτούμενη έγκριση από τα Ηνωμένα Έθνη. Οπότε αυτό που ζητάμε είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να βρούμε ειρηνικά μια λύση που να είναι λειτουργική για όλους», δήλωσε ο Αλίμ Σιντίκ.


Πάντως, η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει το ρεσιτάλ αδιαλλαξίας και προκλητικότητας. Ενδεικτική είναι η στάση του αποκαλούμενου υπουργού εξωτερικών του ψευδοκράτους, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής των έργων.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκίνησε απόψε το βράδυ, με τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη της Κύπρου να βρίσκονται στην ατζέντα. Μάλιστα θα γίνει και η σχετική ενημέρωση του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος θα μεταφέρει όσα προέκυψαν από τις επαφές που είχε τις τελευταίες ώρες και την εκτίμηση του για του που οδεύει η κατάσταση.
Από εκεί και πέρα στην Ουάσιγκτον -τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην κυβέρνηση -εξακολουθούν να παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξελίξεις, είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από την στάση της Άγκυρας και θεωρούν ότι αυτή η ξαφνική ένταση που προκάλεσαν οι Τουρκοκύπριοι πρέπει με κάθε τροπο να μειωθεί και εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια για να επιτευχθεί αυτό.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Λένα Αργύρη, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος