Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στην πρώτη επικοινωνία Χριστοδουλίδη – Μπλίνκεν

Ουάσινγκτον – Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Λευκωσία – Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ασφάλειας, οι εξελίξεις στην περιοχή, ενεργειακά ζητήματα και το Κυπριακό.

Σε tweet του, ο κ. Χριστοδουλίδης έγραψε πως συζήτησαν για ισχυρή και αμοιβαία διμερή συνεργασία των δύο χωρών και δήλωσε ευγνώμων για τη σταθερή θέση των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

Όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεν, οι δυο Υπουργοί επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για εμβάθυνση της ισχυρής διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Κύπρου και συμφώνησαν στη σημασία της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών.

Ο κ. Μπλίνκεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να επιδείξουν το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού και ευελιξίας προκειμένου να βρουν κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών για την διευθέτηση του ζητήματος.

Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε την υποστήριξή του στον διπλωματικό μηχανισμό 3 + 1, ο οποίος περιλαμβάνει την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε τη σημασία των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος