Κρήτη: Πέντε θάνατοι σε τρεις ημέρες, 13 διασωληνωμένοι

Μια 82χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο είναι το τελευταίο θύμα της πανδημίας στην Κρήτη, όπου το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι. Παρατηρήθηκε ταυτοχρόνως περαιτέρω αποκλιμάκωση στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, παρότι ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σταθερά σε διψήφιο αριθμό.

Την Κυριακή, 13 Μαρτίου, στο Βενιζέλειο κατέληξαν δύο άνδρες 71 και 93 ετών και μία γυναίκα 91, ενώ ακόμη ένα άτομο που έδινε μάχη στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου προστέθηκε στη μακρά λίστα των θυμάτων του κορονοϊού.

Το σύνολο των ασθενών σήμερα ανέρχεται στους 137, ενώ χθες ήταν 132 και το Σάββατο 135, σημειώνοντας περαιτέρω αποκλιμάκωση και συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας. Από τους 137 ασθενείς, 121 νοσηλεύονται στις κλινικές και 16 στις ΜΕΘ covid, με τους 13 να είναι πιο σοβαρά και να έχουν διασωληνωθεί. Οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 12 και το Σάββατο (12/3) 15.

Αναλυτικά, ανά νοσοκομείο οι νοσηλείες διαμορφώνονται ως εξής:
-ΠΑΓΝΗ: 47 ασθενείς, 40 στην κλινική covid, 7 στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι.
-Βενιζέλειο: 26 ασθενείς, 24 στην κλινική covid, 2 στη ΜΕΘ, κανένας διασωληνωμένος.
-Νοσοκομείο Χανίων: 37 ασθενείς, 32 στην κλινική covid, 5 στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι.
-Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 13 ασθενείς, 11 στην κλινική covid, 2 στη ΜΕΘ, 1 διασωληνωμένος.
-Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 7 ασθενείς στην κλινική covid.
-Νοσοκομείο Σητείας: 4 ασθενείς στην κλινική covid.
-Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 3 ασθενείς στην κλινική covid.

Ν. Τζανάκης: Γιατί αυξήθηκαν οι ημερήσιες νέες μολύνσεις

Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα κινούνται τα ημερήσια νέα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ για την Κρήτη και ιδιαίτερα για το Ηράκλειο. Στην υποτροπή του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναφέρεται σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επαναλαμβάνοντας όσα είχε δηλώσει και στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ότι την κύρια “ευθύνη” έχει η μετάλλαξη Όμικρον 2 που έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και αντικαθιστά ραγδαία την Όμικρον. Όπως επίσης τονίζει η “Όμικρον 2” έχει “ικανότητα ακόμη μεγαλύτερης διαφυγής από τα εμβόλια ως προς τη μόλυνση”, τα οποία, όπως και η φυσική νόσηση, προστατεύουν σε ποσοστό >95% από την βαριά νόσο, τη διασωλήνωση και τον θάνατο. Γι’ αυτό, όπως αναφέρει, οι δείκτες διασωληνωμένων/θανάτων εξακολουθούν να αποκλιμακώνονται με αργούς ρυθμούς.
Ο κ. Τζανάκης επαναλαμβάνει ότι το Ηράκλειο είναι επιδημιολογικά ιδιαίτερα επιβαρυμένο αλλά και ότι το Ρέθυμνο είναι “πολύ ψηλά” στον δείκτη θετικότητας. “Η επέλαση της Ο-2 λοιπόν δίνει αυτό το πισωγύρισμα με το αποτύπωμα των Απόκριων επίσης να συμβάλλει σε αυτή την κλιμάκωση…Αισιοδοξούμε παρά ταύτα αλλά…Μάσκες, αποφυγή συγχρωτισμού, ατομική υγιεινή…”, καταλήγει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος