Κρήτη: Οι πρώτες αφίξεις πτήσεων εξωτερικού – Τι περιμένουν οι ξενοδόχοι τη φετινή χρονιά

Έξι πτήσεις εξωτερικού από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελβετία έφεραν 884 τουρίστες χθες, Κυριακή 27 Μαρτίου, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, “Νίκος Καζαντζάκης”, την ώρα που και στο αεροδρόμιο των Χανίων προσγειώνονταν οι πρώτες πτήσεις από Γερμανία, Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έκαναν το “ποδαρικό” της φετινής τουριστικής χρονιάς για τη Δυτική Κρήτη.

Οι πτήσεις εξωτερικού με προορισμό την Κρήτη είναι προς το παρόν λίγες. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι προγραμματισμένες ημερήσιες αφίξεις θα κυμαίνονται σε ανάλογα επίπεδα, από 1η Απριλίου θα διπλασιαστούν, ενώ στις 9 Απριλίου, μία εβδομάδα πριν από το Καθολικό Πάσχα, αναμένονται οι πρώτες μαζικές αφίξεις πτήσεων. Για την συγκεκριμένη ημέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν προγραμματιστεί 50 αφίξεις εξωτερικού.

Προς το παρόν, οι τουρίστες που έρχονται, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, είναι Γερμανοί και Αυστριακοί, οι οποίοι έρχονται με προγράμματα τουρισμού για ηλικιωμένους, αλλά και μεμονωμένοι τουρίστες. Τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει είναι μέχρι στιγμής ελάχιστα, ωστόσο, οι προετοιμασίες για την έναρξη της σεζόν στις τουριστικές περιοχές είναι πυρετώδεις. Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ανοίξουν σταδιακά περισσότερα ξενοδοχεία με χρονικό ορόσημο για την ουσιαστική έναρξη της τουριστικής σεζόν στο νησί το Καθολικό Πάσχα.

Όπως εκτίμησε ο κ. Χαλκιαδάκης, η φετινή τουριστική χρονιά θα προσεγγίσει σε αφίξεις το 2019. Όπως υπολόγισε, θα ανέλθει στο 90%, αν και τον τελικό απολογισμό θα κρίνει το πόσο σύντομα θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ήδη, ο κρητικός τουρισμός μετρά τις απώλειες των ρώσων και ουκρανών τουριστών, που, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, είναι το 10% των τουριστών. Εκτός από την ανακοίνωση της αναστολής των πτήσεων της Aeroflot, στα αρνητικά προσμετρά ο ξενοδοχειακός κλάδος και την αύξηση του κόστους του FnB, καθώς για την προμήθεια ποτών και τροφίμων οι ξενοδόχοι θα πρέπει να πληρώσουν 35% – 40% περισσότερα από πέρυσι, ενώ και το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί κατά 50%, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος