Κρήτη – Κτηνοτρόφοι: “Αισχροκέρδεια οι τιμές των αρνιών άνω των 10,5 ευρώ”

Την εκτίμηση ότι η τιμή του αρνιού στην Κρήτη ενόψει Πάσχα δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 10,5 ευρώ από την στιγμή που ο κτηνοτρόφος πουλά με 6,5-7 ευρώ εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων νομού Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για αισχροκέρδεια, όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Όπως εξήγησε, το 80% των αμνοεριφίων έχουν πωληθεί ήδη το διάστημα από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο στους εκτροφείς – εμπόρους σε τιμές από 2,10 έως 2,40 ευρώ. Μόνο ένα 20% των αμνοεριφίων παραμένει διαθέσιμο από τους κτηνοτρόφους, που σφάζουν σήμερα στο Ρέθυμνο σε τιμές 6,5 – 7 ευρώ το κιλό, το αρνί και 8 ευρώ το κατσίκι, δηλαδή πολύ κάτω του κόστους, παρά την αύξηση κατά 1 ευρώ που καταγράφεται συγκριτικά με το περυσινό Πάσχα. “Με το κόστος να έχει διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί στο μεταξύ, εμείς θα έπρεπε να πουλήσουμε στους κρεοπώλες 10 – 11 ευρώ το κιλό, δηλαδή σε τιμές απαγορευτικές για τον κόσμο” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο κτηνοτρόφος καλείται να απορροφήσει τους κραδασμούς και να πουλήσει στις προαναφερθείσες τιμές πολύ κάτω του κόστους. Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο κ. Βενιεράκης, η τιμή του αρνιού για τον καταναλωτή δεν θα πρέπει να ξεπεράσει 10 – 10,5 ευρώ και του κατσικιού τα 11,5. “Ας μην πιέζουν κι άλλο τον κόσμο τώρα που έχει ανάγκη, που έχουν όλα αυξηθεί” τόνισε αναφερόμενος σε όσους δραστηριοποιούνται στην εμπορία του κρέατος. Κάλεσε δε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους, για να αποτραπούν τυχόν παιχνίδια αισχροκέρδειας απέναντι στους καταναλωτές.

“Το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στην Κρήτη”

Ο κ. Βενιεράκης εμφανίστηκε απογοητευμένος από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κτηνοτροφία στην Κρήτη, προβλέποντας και αυτός ότι το καλοκαίρι θα “σβήσει” αν δεν ληφθούν μέτρα. Όπως εξήγησε, ο φετινός βαρύς χειμώνας οδήγησε στο θάνατο χιλιάδων αμνοεριφίων, ενώ οι εκτίναξη των τιμών στις ζωοτροφές έχει σαν αποτέλεσμα πολλά παραγωγικά ζώα να οδηγούνται στη σφαγή και άλλα να πεθαίνουν από ασιτία. Τόνισε, τέλος ότι για να αντιμετωπιστεί παρούσα έκτακτη κατάσταση θα πρέπει να δοθεί έκτακτη ουσιαστική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, χαρακτηρίζοντας και ο ίδιος “ψίχουλα” τα μέτρα που έχουν ως ληφθεί. “Η ενίσχυση του 2% επί του τζίρου του 2021 για την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων είναι γύρω στα 300 – 400 ευρώ, που δε φτάνουν ούτε για την αγορά ενός τόνου καλαμποκιού” κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος