Κρήτη – Κ. Λαγουβάρδος: Μετά τη Gaia έρχεται “μίνι” καλοκαιράκι στην καρδιά του χειμώνα

Στις… παραλίες, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες ημέρες αρκετοί Κρητικοί καθώς το πέρασμα της κακοκαιρίας Gaia διαδέχονται συνθήκες που παραπέμπουν σε …καλοκαίρι.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, από την Τετάρτη και μετά η θερμοκρασία θα ανέβει και μάλιστα σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Στην Κρήτη δε, οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν, ακόμα και να ξεπεράσουν, τους 25 – 26 βαθμούς Κελσίου και, σε συνδυασμό με τους ήπιας έντασης ανέμους, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τους λάτρεις της θάλασσας και της κολύμβησης, αλλά και για όσους θέλουν να εργαστούν στην ύπαιθρο, για τις εποχικές ανάγκες της ελαιοσυγκομιδής.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, σήμερα και αύριο αναμένονται λίγες βροχές, κάποιες μπόρες, στο νότο. “Από την Τετάρτη και μετά τα φαινόμενα σταματούν και το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, ιδίως από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή. Οι μέγιστες τιμές θα ξεπεράσουν τους 25 – 26 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη, με ανέμους νοτίων διευθύνσεων τις περισσότερες ημέρες, αλλά και δυτικών, χωρίς ιδιαίτερη ένταση, με εξαίρεση την Πέμπτη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι μεγαλύτερες από τα φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίες έχουν σαν αποτέλεσμα τα πρώτα χιόνια που έπεσαν στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, να λιώσουν. Ο κ. Λαγουβάρδος χαρακτήρισε τις θερμοκρασίες αυτές ως πολύ μεγάλες αποκλίσεις από τα φυσιολογικά επίπεδα. Πρόσθεσε, όμως, πως αυτό δεν είναι παράξενο. “Ο Δεκέμβριος έχει και αυτό το πρόσωπο. Τα πολλά κρύα έρχονται στη χώρα μας από τον Ιανουάριο και μετά. Και συχνά δεν υπάρχουν χιόνια στα χιονοδρομικά κέντρα. Απ΄ό,τι φαίνεται, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, δεν θα έχουμε χιόνια ούτε φέτος τα Χριστούγεννα. Δεν είναι, όμως, κάτι αλλόκοτο, έχει ξανασυμβεί” είπε.

Ωστόσο, τα ύψη της βροχής που έχουν πέσει φέτος στην Κρήτη είναι αξιοσημείωτα. Μάλιστα, δύο μετεωρολογικοί σταθμοί στην Κρήτη έχουν καταγράψει τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής ετήσια ύψη βροχής στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Ασή Γωνιά μέχρι τώρα έχουν πέσει 2.287 χιλιοστά βροχή, ενώ στην περιοχή Ασφύφου 2.092. Η Ασή Γωνιά, μάλιστα, άφησε πίσω της περιοχές όπως τα Θεοδώριανα, όπου μέχρι τώρα έχουν πέσει 2.121 χιολιστά και τη Ζαγορά, όπου έχουν καταγραφεί 2.012 χιλιοστά.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε δύο σταθμούς στο νοτιότερο σημείο της χώρας να έχουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής” σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό έχει ξανασυμβεί. Μάλιστα η απόκλιση των βροχομετρικών μεγεθών πριν από το πέρασμα της Gaia ήταν μεγαλύτερη, με τις δύο περιοχές των Χανίων να υπερτερούν σημαντικά. Η τελευταία κακοκαιρία, ωστόσο, πέρασε χωρίς να φέρει έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, 50 – 60 χιλιοστά, έπεσαν, όπως ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, στις ημιορεινές περιοχές των Χανίων, όπως η Ασή Γωνιά και το Ασκύφου. Σε άλλα σημεία του νησιού καταγράφηκαν 15- 20 χιλιοστά, σε αντίθεση με τις περιοχές της Άρτας, όπου τα ύψη της βροχής ξεπέρασαν τα 400 χιλιοστά και προκάλεσαν προβλήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος