Κρήτη: Η πρώτη πτήση τσάρτερ από την Γερμανία – Προβληματισμός για τις επιπτώσεις του πολέμου

Προβληματισμό για το μέλλον των τουριστικών ροών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και την Κρήτη προκαλούν οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στις ελληνορωσικές σχέσεις. Ήδη οι τουριστικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο μελλοντικά, ενώ θεωρείται βέβαιη η απώλεια για φέτος 300.000 Pώσων, 120.000 Oυκρανών και 20.000 Λευκορώσων τουριστών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πέραν της γεωστρατηγικής απόφασης περί αποστολής πολεμικών εφοδίων στην Ουκρανία και της καταδίκης της ρωσικής εισβολής, τα μέτρα που αφορούν τον αποκλεισμό των Μπολσόι και αθλητών, αλλά και το κλείσιμο του εναέριου χώρου σε τουριστικές πτήσεις, παίρνουν μεγάλη έκταση στη Ρωσία, γίνονται πρωτοσέλιδα όταν προέρχονται από την Ελλάδα και εκλαμβάνονται ως μέτρα εναντίον του ρωσικού λαού. «Οι Ρώσοι θεωρούν την Ελλάδα αδελφή χώρα, λόγω των ιστορικών και θρησκευτικών δεσμών που μας ενώνουν. Οτιδήποτε αφορά την Ελλάδα γίνεται πρώτη είδηση. Αφήνουμε έξω τον τουρισμό, την τέχνη, τον αθλητισμό, που ίσως ήταν η αιτία για να μπορέσει να επανέλθει η ειρήνη. Είναι λάθος που τα βάζουμε με τον ρωσικό λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλατάκης, τονίζοντας ότι αυτό θα το εξαργυρώσουμε αρνητικά στο μέλλον. «Και είναι μια αγορά που την χρειαζόμαστε, διότι οι ρώσοι τουρίστες αφήνουν χρήματα στις περιοχές όπου κάνουν διακοπές».

Κρήτη: Η πρώτη πτήση τσάρτερ από την Γερμανία – Προβληματισμός για τις επιπτώσεις του πολέμου

Πέραν των μεσομακροπρόθεσμων επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που είναι νωρίς για να αποτιμηθούν σε όλη τους την έκταση, στον τουρισμό ήδη καταγράφεται επιβράδυνση στις κρατήσεις. «Δεν έχουμε ακυρώσεις και αυτό είναι θετικό» σημείωσε ο κ. Βλατάκης, προσθέτοντας ότι και οι ροές των κρατήσεων συνεχίζονται αν και με πιο αργούς ρυθμούς. «Υπάρχουν κρατήσεις, αλλά είναι αναιμικές για την εποχή. Δεν έχουμε δυναμική ροή νέων κρατήσεων. Οι πτήσεις του Απριλίου είναι μισογεμάτες και περιμέναμε τις κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής για να γεμίσουν. Όσο αυτή η κατάσταση διαρκεί διακινδυνεύουμε αυτές τις κρατήσεις. Ελπίζω να βρεθεί σύντομα λύση και να αλλάξει η ψυχολογία» ανέφερε.

Ήδη οι πρώτοι 143 επισκέπτες από τη Γερμανία έφτασαν την Κυριακή της Αποκριάς στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, με την πρώτη πτήση τσάρτερ της φετινής τουριστικής περιόδου, που προερχόταν από το Αμβούργο, εγκαινιάζοντας το θερινό πρόγραμμα των πτήσεων της Condor από και προς την Κρήτη. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για Γερμανούς που είτε έχουν εξοχικές κατοικίες στο νησί είτε έχουν συγγενείς, καθώς τα ξενοδοχεία στα παράλια του νησιού δεν έχουν ακόμη ανοίξει, εξήγησε ο κ. Βλατάκης. «Είναι και κάποιοι που θεωρούν ότι τον Μάρτιο, που είναι πιο ήσυχα, θα μπορέσουν να απολαύσουν καλύτερα τις ομορφιές της Κρήτης. Αλλά αυτοί είναι πολύ λίγοι». Σημειώνεται ότι για την ίδια μέρα είχαν προγραμματιστεί οι αφίξεις τριών πτήσεων της Condor στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”, οι οποίες όμως ακυρώθηκαν λόγω έλλειψης πληρότητας πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το γεγονός, ωστόσο, ότι στην πρώτη πτήση και δεδομένων των συνθηκών ήταν καλυμμένες οι 143 από τις 170 θέσεις του αεροσκάφους είναι αισιόδοξο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης. Οι σποραδικές πτήσεις της Condor θα συνεχιστούν όλο τον Μάρτιο, ωστόσο, η φετινή τουριστική σεζόν, κατά τον ίδιο, θα ξεκινήσει ουσιαστικά στις αρχές Απριλίου, με το άνοιγμα του 30% – 40% των ξενοδοχείων του νησιού, που μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων. Εκτίμησε, τέλος, ότι η φετινή τουριστική σεζόν, παρά τα προβλήματα, θα είναι καλύτερη από την περυσινή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος