Κρήτη: Χωρίς ενδιαφέρον η ημέρα καριέρας στα ξενοδοχεία – Τα προβλήματα του κλάδου

Άδικα περίμεναν με τις ώρες ξενοδόχοι και στελέχη ξενοδοχείων τους ενδιαφερόμενους να εργαστούν στον ξενοδοχειακό τομέα να προσέλθουν στην 1η παγκρήτια ημέρα καριέρας που διοργάνωσε ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Η προσέλευση ήταν φτωχή, επιβεβαιώνοντας την κρίση στο επάγγελμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, λόγω των αυξημένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο οποίος οδηγείται σε δυναμικές κινητοποιήσεις στις 2 Μαρτίου.

Κρήτη: Χωρίς ενδιαφέρον η ημέρα καριέρας στα ξενοδοχεία – Τα προβλήματα του κλάδουΤην απογοήτευσή του για την έκβαση της εκδήλωσης, που είχε σαν στόχο να προσελκύσει εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης. Όπως είπε, “απογοητευτική ήταν η προσέλευση των ενδιαφερόμενων στα Χανιά, ενώ και στο Ηράκλειο οι εκπρόσωποι των ξενοδοχείων ήταν περισσότεροι από τους προσερχόμενους, ακόμη και με τη συμμετοχή των σπουδαστών της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων, με αποτέλεσμα η διαδικασία θα εξελιχθεί σε …πλειοδοσία”.

Κρήτη: Χωρίς ενδιαφέρον η ημέρα καριέρας στα ξενοδοχεία – Τα προβλήματα του κλάδου

Και παρότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπερθεμάτισαν την αξία της διοργάνωσης, τα πενιχρά απτά αποτελέσματά της καταδεικνύουν το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις παλιές καλές εποχές, το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου δεν είναι πλέον ελκυστικό.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουμπαράκης, “η συρρίκνωση την τελευταία διετία της τουριστικής περιόδου, οι αλλαγές προς το δυσμενέστερο στους όρους καταβολής και στα ποσά των επιδομάτων ανεργίας, τα επίπεδα του κατώτατου μισθού, οι αλλαγές στην πληρωμή του εφάπαξ, η κατάργηση του ταμείου ασφάλισης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το all inclusive και η συνεπακόλουθη εκμηδένιση των φιλοδωρημάτων κ.α. έχουν οδηγήσει πολλούς ξενοδοχοϋπαλλήλους σε αλλαγή επαγγέλματος, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους”. Παράλληλα, υπογράμμισε, “οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, από τις οποίες αντλούσαν καταρτισμένο προσωπικό τα ξενοδοχεία, απαξιώθηκαν”.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει περί τα 5.000 κενά στα ξενοδοχεία της Κρήτης, για την κάλυψη των οποίων, οι ξενοδόχοι διοργανώνουν σε ημέρες καριέρας, προχωρούν σε δημοσίευση αγγελιών, ακόμη και σε αναζήτηση ξενοδοχοϋπαλλήλων ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη από κοινού κράτος, επιχειρηματίες του τουρισμού και ξενοδοχοϋπάλληλοι να αναζητήσουν και να βρουν διεξόδους σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος