Κοζάνη: Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Στην Κοζάνη βρίσκεται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης. Παράγει ενέργεια για 75.000 νοικοκυριά, υπερκαλύπτοντας τον πληθυσμό της δυτικής Μακεδονίας, παράγοντας περισσότερες από 300.000 MWh/Έτος. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα καλύπτει τεράστιες ανάγκες σε επίπεδο ενέργειας και θα συνεισφέρει στη διάσωση του περιβάλλοντος, καθώς απαλλάσσει τον πλανήτη από 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας, κ. Νίκο Καραπατσίδη, η ιδιαιτερότητα του πάρκου συνίσταται στο γεγονός ότι η διάχυτη ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει την ισχύ και την παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού πλαισίου, παράγοντας και από τις δύο όψεις ενέργεια. Χρησιμοποιούνται δηλαδή bifacial Φ/Β πάνελ και αυτό καθιστά το έργο το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με bifacial πάνελ.

Όπως επισήμανε ο κ. Καραπατσίδης, το έργο αποτελείται συνολικά από 18 Φ/Β σταθμούς συνολικής ισχύος 204MW, οι οποίοι αναπτύσσονται στην περιοχή με την τοπωνυμία «Μπεκρεβενίκος-Μικρή Πέτρα» των Δημοτικών Ενοτήτων Δημ.Υψηλάντη & Μουρικίου, των Δήμων Κοζάνης & Εορδαίας αντίστοιχα. Η συνολική έκταση που θα καταλαμβάνουν τα έργα θα είναι περίπου 4.000 στρέμματα και είναι στο σύνολό τους δημόσιες εκτάσεις.

Σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα θα αποφευχθεί η έκλυση 300.000 MT CO2 στην ατμόσφαιρα, όσο απορροφούν περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους.

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία αναμένεται να είναι τεράστια, καθώς η ανάπτυξη του πάρκου στην Κοζάνη εντάσσεται στο ευρύτερο και πολύπλευρο σχέδιο για την σταδιακή αλλαγή αναπτυξιακού υποδείγματος στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για αυτές τις περιοχές θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΚΗΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος