Κοζάνη: «Χαλκός και Λιγνίτης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Στην Κοζάνη, στο Αρχαιολογικό μουσείο Αιανής βρίσκονται τα ευρήματα από τη νέα ανασκαφή στη Μαυροπηγή. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη, με αυτή την αφορμή, διοργανώνεται μία μικρής κλίμακας περιοδική έκθεση, με τίτλο «Χαλκός και Λιγνίτης». Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα σύνολο από πέντε χάλκινα αγγεία που βρέθηκαν κατά τις τελευταίες ανασκαφικές περιόδους στο λιγνιτωρυχείο της Κοινότητας Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας.

Στόχος της έκθεσης είναι να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό το ανασκαφικό έργο που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, καθώς και τις εργασίες επιστημονικής τεκμηρίωσης και συντήρησης των αντικειμένων που προκύπτουν από την ανασκαφική διαδικασία. Παράλληλα, όμως, η έκθεση στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ένα μουσείο ως στρατηγικός εταίρος στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων της εποχής μας.

Η περιοδική έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2022 και απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής θεμελιώθηκε το 1992 και αποτελεί την έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το επιστέγασμα του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που συντελείται επί τριάντα και πλέον χρόνια στην Αιανή και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, καθώς μέσα από τις συνεχείς δράσεις του, με εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συνέδρια, αλλά και την συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά μας και στέκει θεματοφύλακάς της.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος