Κούβα: Κλινική δοκιμή σε εθνικό επίπεδο για το φάρμακο NeuroEpo κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Array

Η Κούβα θα ξεκινήσει ένα νέο στάδιο κλινικής δοκιμής αντικείμενο της οποίας αντικείμενο θα είναι φάρμακο με στόχο τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και αναπτύχθηκε από εθνικό εργαστήριο.

Η νόσος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε αυτή τη χώρα, ανακοίνωσε το κουβανικό υπουργείο Υγείας σε έκθεσή που δημοσίευσε την  περασμένη Παρασκευή αναφέρει το AFP.

«Στην Κούβα θα ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή τους επόμενους μήνες σε όλες τις επαρχίες της χώρας για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια» του φαρμάκου NeuroEpo σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με ήπιες και μέτριες μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στην ιστοσελίδα του, χωρίς να γίνουν άλλες διευκρινίσεις σχετικά με αυτή τη φάση της μελέτης.

Το φάρμακο, ένα σκεύασμα που χορηγείται ρινικά και αναπτύχθηκε από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας (CIM), έφερε «καλά αποτελέσματα στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών», αναφέρει η ίδια έκθεση.

Μεταξύ των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Κούβας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 160.000 άνθρωποι  έχουν διαγνωστεί με διάφορους τύπους άνοιας, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Κούβα αντιμετωπίζει μια ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της, που τονίζεται από τη μεταναστευτική έξοδο, ιδιαίτερα των νέων, που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 30 ετών.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Επετηρίδα της Κούβας, πάνω από το 21% του πληθυσμού της χώρας αποτελούνταν από άτομα άνω των 60 ετών το 2020.

Το 2015, παγκοσμίως, 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν από άνοια και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 65 εκατομμύρια το 2030. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων θα μπορούσε να αυξηθεί από 3,4 εκατομμύρια σε 4,1 εκατομμύρια το 2030.

Πηγή: AFP

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος