Κορυφώνεται η διαμάχη για τις άδειες – Κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ (video)

Η κυβέρνηση τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους και θα σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι κυβερνήσεις όμως δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις ούτε οι δικαστές φτιάχνουν τους νόμους, διαμηνύει ο πρωθυπουργός. Το διπλό αυτό μήνυμα εκπέμπεται σε όλους σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση, ένα εικοσιτετράωρο πριν από την κρίσιμη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θεωρείται πιθανό, αυτήν τη φορά, να καταλήξει σε απόφαση για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Η πολιτική διαμάχη κορυφώνεται, καθώς την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση, επιτίθεται στην κυβέρνηση ζητώντας την απόσυρση του νόμου.

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στο κόκκινο. “Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο Λαός και τις κρίνει μόνο ο Λαός”, τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Το διακύβευμα, λοιπόν, δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από το λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση θα τηρήσει, και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ξεκαθάρισε με συνέντευξή του ο Νίκος Παππάς: Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει -διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας στο δημόσιο διάλογο- είναι να συγγράψουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει η εκλεγμένη Βουλή
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΒΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είπε στο Πρακτορείο FM: Μόνο εάν ο νόμος Παππά αποσυρθεί, αυτό θα απελευθερώσει όλες τις διαδικασίες και για τη διαμόρφωση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για να δούμε, αφού κλείσει αυτή η παρένθεση αταξίας και γκρίζων χειρισμών, να δούμε πώς θα πάμε, γιατί πράγματι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται ρύθμιση.

Σε περίπτωση που ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός θα πρέπει να διαμορφωθεί – στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ- μία ρύθμιση που θα βάζει κανόνες και θα ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο, ανέφερε μιλώντας στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος: Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, σε κάθε περίπτωση το κοινοβούλιο της χώρας διατηρεί τη νομοθετική εξουσία.

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: Είτε με το σημερινό είτε με το προηγούμενο καθεστώς, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να γίνεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού τα κανάλια θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε ορισμένους μεγάλους επιχειρηματίες.

Την πρόταση του Ποταμιού για άδειες έως και σε 10 σταθμούς με δεκαετή ισχύ, παρουσίασε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο Σταύρος Θεοδωράκης: Υπάρχει αδιέξοδο, η λύση δεν μπορεί να είναι δικαστική αλλά πολιτική, να ξανασυζητήσει η κυβέρνηση με το κοινοβούλιο μια νέα νομοθετική ρύθμιση.

Σε ανακοινωσή της η Ένωση Κεντρώων αναφέρει: Η λύση στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είναι η κατάργηση του αριθμού “4” και η συγκρότηση του ΕΣΡ. Είμαστε βέβαιοι ότι και η απόφαση του ΣτΕ θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ είπε το πρωί στην ΕΡΤ1: Είναι γεγονός ότι επί 25 χρόνια υπήρχε ένα καθεστώς το οποίο δεν συμβάδιζε με τη συνταγματικότητα.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος