«Η πίεση στην Ελλάδα και την Ιταλία παραμένει, ενώ ταυτόχρονα έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για τα κράτη-μέλη”, τονίζει η Κομισιόν καλώντας τις χώρες μέλη « να εντατικοποιήσουν τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων». Μάλιστα,η Επιτροπή προειδοποιεί ότι «δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνουν οι Συνθήκες», αναφερόμενη στη διαδικασία παράβασης -κυρώσεων, που προβλέπεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, κατά το μήνα Φεβρουάριο σημειώθηκε νέο ρεκόρ μετεγκαταστάσεων (1.940), αριθμός που όμως είναι πολύ μικρότερος από το στόχο των 3.000 μετακινήσεων το μήνα από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία.
Μέχρι στιγμής, μόνο δύο κράτη-μέλη, η Μάλτα και η Φινλανδία, δείχνουν πρόθεση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, απέναντι στην Ιταλία και στην Ελλάδα, αλλά στις δύο χώρες αναλογεί μόλις το 8% των προβλεπόμενων μετεγκαταστάσεων.
Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν επίσης σήμερα «ένα σχέδιο δράσης», προκειμένου να απελαύνονται πολύ πιο συστηματικά οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο.
Επίσης προτείνει να τεθούν στη διάθεση των χωρών μελών 200 εκατομμύρια ευρώ το 2017 «για να υποστηρίξουν τα εθνικά μέτρα αναφορικά με τις απελάσεις καθώς και τις κοινές, ευρωπαϊκές ενέργειες».
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος