Κοινοβουλευτική αναφορά από Χ. Μαμουλάκη προς τον υπουργό Ανάπτυξης για εσφαλμένη ερμηνεία διάταξης για το ελβετικό φράγκο

Την ανάγκη παρέμβασης για να αρθεί ένα χρόνιο αδιέξοδο τωνδανειοληπτών ελβετικού φράγκου, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας ως αναφορά σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) σχετικά με την εσφαλμένη ερμηνεία διάταξης του Νόμου περί καταναλωτή και καταναλωτικού δικαίου.

Με την ανακοίνωση, ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ. επισημαίνει το θέμα που προκύπτει μετά από την εσφαλμένη ερμηνεία διάταξης του Νόμου περί καταναλωτή και καταναλωτικού δικαίου, συνέπεια της οποίας είναι να συνεχίζεται ο Γολγοθάς τους και να μένουν έως και σήμερα απροστάτευτοι. Γι’ αυτό και ζητούν να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει το θέμα των δανείων με ρήτρα ελβετικού φράγκου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου στην ενημέρωση προς τα μέλη του, «σύμφωνα με το άρθρο 125 του Κώδικα της Βουλής ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.

Υπενθυμίζεται ότι στην απάντηση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου ερμηνεύεται πως οι λήπτες τραπεζικών προϊόντων δεν θεωρούνται “τελικοί αποδέκτες” υπηρεσίας, και συνεπώς δεν έχουν την ιδιότητα του καταναλωτή. Συγκεκριμένα, πρατηριούχος υγρών καυσίμων λήπτης δανείου δεν λογίζεται -κατά την εσφαλμένη ερμηνεία- ως καταναλωτής, αγνοώντας ακόμη και σχετική απόφαση που εκδόθηκε από τον Άρειο Πάγο υπ’ αριθμ. 13/2015 , με την οποία κρίθηκε ότι τόσο ο επιχειρηματίας που έλαβε δάνειο για την επιχείρησή του, όσο και η μητέρα του, που ηταν εγγυητρια έχουν την ιδιότητα του καταναλωτή.

Επιπρόσθετα η ιδιότητα του καταναλωτή, δεν περιγράφεται στο άρθρο 10 παρ. 21 του Ν. 2251/1994  όπως ερμηνεύτηκε αλλά αντίθετα, ορίζεται στο άρθρο 1α του ίδιου νόμου, και εξειδικεύεται περαιτέρω στην παράγραφο 4α του αυτού άρθρου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος