Κοινωνικός αναβρασμός στην Τουρκία – Ένταση και συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν

Αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία με τον πληθωρισμό να καλπάζει και το κόστος ζωής να είναι δυσβάσταχτο. Τα σούπερ μάρκετ βάζουν πλαφόν στα προϊόντα, ενώ πολίτες βγήκαν στους δρόμους με κατσαρόλες και φρατζόλες στα χέρια.

Αν και σήμερα η λίρα έδειξε να ανακάμπτει, το κόστος ζωής έχει γίνει αβάσταχτο για τους πολίτες. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου βρέθηκε στην αγορά του Καντικιόι, που όμως σήμερα είχε λιγότερο κόσμο απ’ ότι συνήθως. Όλοι δηλώνουν ανήσυχοι.

Ο πληθωρισμός έχει ανέβει σε ποσοστό 20% από τις αρχές του έτους, ενώ ο κατώτερος μισθός έχει βυθιστεί από τα 338 στα 199 ευρώ. Τα καταστήματα τροφίμων βάζουν πλέον πλαφόν στην αγορά προϊόντων: ένα μπουκάλι λάδι, δύο πακέτα ζάχαρη, τσάι και καφέ όπως αναγράφεται σε μηνύματα στα ράφια.

Ενώ και εταιρείες τεχνολογίας όπως η APPLE σταμάτησαν τις διαδικτυακές πωλήσεις.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την κατάσταση, καθώς επιμένει στην ανορθόδοξη πολιτική του.

«Ο υπεύθυνος είναι γνωστός. Είναι αυτός που λέει ότι κανονίζει για όλα, ο Ερντογάν, αυτός που κατοικεί στο Παλάτι», αναφέρει ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα τον άλλοτε αντίπαλό του, πρίγκιπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν. Οι δυο τους υπέγραψαν συμφωνίες σε ενεργειακά και τεχνολογικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση αναφέρει πως η κρίση είναι προσωρινή και τονίζει πως η πίεση στο τουρκικό νόμισμα οφείλεται στην αντίδραση των αγορών στο νέο οικονομικό μοντέλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Μαύρη” Τρίτη για την τουρκική λίρα

Το τουρκικό νόμισμα υποβαθμίστηκε ακόμα και κατά 20%, μέσα σε λίγες ώρες σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την κρίση του 2018. Σύμφωνα με αναλυτές από τις αρχές του έτους έχει χάσει πάνω από το 43% της αξίας της έναντι του δολαρίου και είναι πλέον το πιο αδύναμο νόμισμα διεθνώς.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική λίρα, δεν έχουμε πολλές επιλογές. Από αυτές, η μοναδική ουσιαστικά είναι να μπούμε στο ΔΝΤ, να βρούμε μία πηγή εκεί. Είναι το πιο λογικό και νόμιμο αλλά κάτι που η κυβέρνηση AKP δεν θα έκανε ποτέ», δηλώνει ο οικονομολόγος Γκιουλντέμ Αταμπάι.

Άμεση απειλή για την τουρκική οικονομία αποτελούν η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές ζητούν άμεση επάνοδο σε πολιτικές που θα προστατεύουν την αξία της λίρας και πρόωρες εκλογές.

Ορισμένοι ειδικοί κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να κάνει την Τουρκία πιο ελκυστική σε κόμβο φθηνής παραγωγής με ακόμα χαμηλότερους μισθούς σε όρους δολαρίου.

Κοινωνικός αναβρασμός

Η επόμενη ημέρα της πρωτοφανούς νομισματικής κρίσης στην Τουρκία βρίσκει τον πρόεδρο Ερντογάν απέναντι σε μια κλιμακούμενη αντίδραση της κοινωνίας. Απόψε ο κόσμος βρίσκεται πάλι στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά αντιμετωπίζει τη βία της αστυνομίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με μια φωνή ζητούν όχι πλέον πρόωρες αλλά άμεσες εκλογές.

Ο Κιλιτζντάρογλου ανακοίνωσε σήμερα μεγάλη συγκέντρωση για τις 4 Δεκεμβρίου στη Μερσίνα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη συμμαχία Ακσενέρ- Κιλιτσντάρογλου να παγιώνει την υπεροχή της έναντι του κυβερνητικού δίδυμου Ερντογάν-Μπαχτσελί. Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους τον Ιούνιο του 2023, ωστόσο νέα σενάρια βλέπουν εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Κάλλη Λέκκα
Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος