Κοινωνικό Μέρισμα με βάση την πορεία πανδημίας και πληθωρισμού

Αυξημένα κατά 58 εκατ. ευρώ είναι αυξημένα τα έσοδα τις πρώτες 11 μέρες του Νοεμβρίου σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η μακροοικονομική εικόνα της χώρας είναι θετική και ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή, η αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί περίπου στο 7% από 6,1% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση της Κομισιόν για το ελληνικό ΑΕΠ είναι πιο αισιόδοξη υπάρχουν ωστόσο κάποιες αβεβαιότητες, με κυριότερη την πορεία της πανδημίας συνδυαστικά με την αύξηση των τιμών, που συγκρατούν τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Ως προς το επίδομα θέρμανσης, επιβεβαίωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι διασκέψεις ήταν συνεχής προκειμένου να ανοίξει σήμερα η πλατφόρμα myθέρμανση και να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το επίδομα φέτος είναι αυξημένο και ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ και στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν οι προκαταβολές για τους περσινούς δικαιουχους στις 10 Δεκεμβρίου και η εξόφληση για παλαιούς και νέους δικαιούχους να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σταϊκούρας σε ερώτηση σχετικά με την στήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών υπογράμμισε ότι από τα 200 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί η βοήθεια πλέον ανέρχεται στα 620 εκατ. Ωστόσο δήλωσε ότι το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις που αφορούν την άνοδο των τιμών αλλά και την πορεία της πανδημίας και θα παρεμβαίνει ανάλογα με τις ανάγκες χωρίς όμως να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Για τον πληθωρισμό ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι στην Ελλάδα ο ΔΤΚ κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσον όρο της ΕΕ αλλά παραμένει υψηλότερος και οξύτερος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο. Ο Υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι οι τιμές στα υπόλοιπα είδη θα ισορροπήσουν στις αρχές του έτους ενώ το ενεργειακό κόστος θα υποχωρήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται στους εξής άξονες: μόνιμη ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, άμεσα μέτρα για όσο διαρκεί η κρίση και πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα εφόσον η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία των μεγεθών της οικονομίας. Ωστόσο άφησε για μία ακόμα φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα πάγιων δαπανών για τους επιχειρηματίες.

Ως προς την πορεία της πανδημίας ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι αν και δεν προβλέπεται νέο lockdown το υπουργείο ωστόσο έχει πάντα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίζει τις κρίσεις.

Τέλος ως προς την πορεία των ελληνικών ομολόγων επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να χτίζει ασφαλή ταμειακά αποθέματα για να διασφαλίσει την καλή πορεία στις αγορές ομολόγων αλλά και για να επανακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Αν και δήλωσε ότι η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών ομολόγων δεν τον φοβίζει ωστόσο απαιτείται ορθολογική ανάγνωση της πραγματικότητας καθώς όσο αναπτύσσονται οι οικονομίες τόσο θα αλλάζει η νομισματική πολιτική.

Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος