«Kλειστά» τα χαρτιά του Πούτιν — Πυραυλικές επιθέσεις και στην Οδησσό

«Καμία αναφορά στη λέξη νίκη ή πότε θα τελειώσει  ο πόλεμος», είναι το σχόλιο των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την 11λεπτη ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Κοινή επίσης διαπίστωση, ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε τη γνωστή φράση «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», για να αναφερθεί στην εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ούτε και μίλησε για πόλεμο, όπως πολλοί περίμεναν. Παραδέχτηκε  ότι η Ρωσία υπέστη στρατιωτικές απώλειες και μάλιστα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Την ίδια ώρα χάκερς στόχευσαν στη μετάδοση της παρέλασης και σε smart τηλεοράσεις ανά τη Ρωσία εμφάνισαν στις οθόνες το σύνθημα «Στα χέρια σας είναι το αίμα χιλιάδων Ουκρανών και εκατοντάδων δολοφονημένων παιδιών. ‘Οχι στον πόλεμο».

«Kλειστά» τα χαρτιά του Πούτιν — Πυραυλικές επιθέσεις και στην Οδησσό

«Ήταν η μόνη σωστή απόφαση» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα για την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο θάνατος κάθε στρατιώτη είναι «η κοινή μας θλίψη», είπε αναφερόμενος στις απώλειες  και υποσχέθηκε υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειες εκείνων που πέθαναν ή τραυματίστηκαν.

Ο Πούτιν προσπάθησε να παραλληρίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη νίκη των Σοβιετικών το 1945, ενώ κατηγόρησε τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι απέρριψαν τους όρους ασφαλείας που έθεσε το Κρεμλίνο.

Επίμαχη θεωρείται η φράση του ότι «οι ρωσικές δυνάμεις υπερασπίζονται τη Μητέρα-Πατρίδα στην Ουκρανία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Δόξα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας -για τη Ρωσία, για τη νίκη, ζήτω».

Και οι 11.000 στρατιώτες με τα 131 τεθωρακισμένα που συμμετείχαν στην παρέλαση  ζητωκραύγασαν.

Σχεδόν 10 εβδομάδες μετά την εισβολή ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι τα δυτικά έθνη και η Ουκρανία σχεδίαζαν επιθέσεις, ίσως στα «ιστορικά εδάφη» της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Είπε ότι το Κίεβο σκέφτηκε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και μίλησε για «προληπτική απόκρουση στην επιθετικότητα». Αυτή η απόφαση ήταν αναγκαστική, έγκαιρη και η μόνη σωστή. απόφαση μιας κυρίαρχης, ισχυρής και ανεξάρτητης χώρας».

Επιθέσεις και στην Οδησσό την ώρα της επίσκεψης του Σαρλ Μισέλ

Σε 60 νεκρούς μεταξύ αμάχων ανεβάζει η ουκρανική προεδρία τον απολογισμό της επίθεσης σε σχολείο του Λουχάνσκ, στα ανατολικά της χώρας,  ενώ εντείνεται η διεθνής κατακραυγή.

Τέσσερις πύραυλοι που εξαπολύθηκαν από την Κριμαία έπληξαν την Οδησσό στη νοτιοδυτική Ουκρανία, την ώρα μάλιστα της αιφνιδιαστικής επίσκεψης που ρπαγματοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος και οδηγήθηκε σε καταφύγιο.

Προκλητικές παρελάσεις από φιλορώσους έγιναν στη Μαριούπολη με επικεφαλής τον ηγέτη των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, αλλά και στη Χερσώνα .

Λίγο, πάντως, πριν αρχίσει η παρέλαση στη Μόσχα, ο Βολοντίμρ Ζελέσνκι, με νέο μήνυμά του για την ημέρα της νίκης εναντίον των Ναζί, διαμήνυσε ότι η χώρα του θα κερδίσει τον πόλεμο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη, Ρίτσα Καστάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος