ΚΚΕ: Βρισκόμαστε σταθερά μπροστά στους αγώνες για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό

«Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με αυτά 3 εκατομμύρια άνθρωποι – οι περισσότεροι παιδιά – πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με το νερό και ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνει εξαιτίας των ασθενειών που σχετίζονται με το μολυσμένο νερό. Το ίδιο διάστημα ο διαρκής πόλεμος που διεξάγεται ανάμεσα στις πολυεθνικές, τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα καπιταλιστικά κράτη για την καταλήστευση του νερού, έχει οδηγήσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε υγιεινό πόσιμο νερό και πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους χωρίς βασικές εγκαταστάσεις πλύσης χεριών!» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Στη συνέχεια αναφέρει «Είναι χαρακτηριστικό ότι η “παγκόσμια αγορά” του εμπορευματοποιημένου νερού υπερβαίνει τα 750 δισ. δολάρια ετησίως. Τα τεράστια κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων που ελέγχουν την ύδρευση και η επιχειρηματική λειτουργία των επιχειρήσεων ύδρευσης, είναι οι βασικοί λόγοι που δεν καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες στον τομέα αυτό. Την ίδια στιγμή έκθεση του ΟΗΕ υπολογίζει, με δεδομένα από 109 χώρες, ότι οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού αναμένεται μέχρι το 2030 να φτάσουν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

»Τα “δώρα” της ΕΕ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι τα νέα βήματα υλοποίησης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων, που προωθούνται με πρόσχημα την προστασία του. Πρόκειται για κατευθύνσεις που οδηγούν σε εκτόξευση των τιμολογίων του νερού για το λαό, σε δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλουν την επιχειρηματική λειτουργία των επιχειρήσεων ύδρευσης με γνώμονα το κέρδος, στηρίζοντας τις καπιταλιστικές επενδύσεις στον κλάδο.

»Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού με την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας ως φορέα διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας, που θα αποτελέσει και τον “πιλότο” για τη δημιουργία ανάλογων εταιρειών σε όλες της περιφέρειες της Ελλάδας. Στην εταιρεία αυτή θα εκχωρηθούν όλες οι αρμοδιότητες, από τη στρατηγική της διαχείρισης, την εκπόνηση μελετών και κατασκευής έργων, την παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων, της έρευνας, μέχρι τον έλεγχο και την εφαρμογή των αντιλαϊκών οδηγιών της ΕΕ για το νερό, την “πράσινη” και “ευφυή” γεωργία, που θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, τη συγκέντρωση γης και παραγωγής, την ένταση της εμπορευματοποίησης των υδάτων και την αύξηση του κόστους άρδευσης και ύδρευσης. Αυτή, άλλωστε, είναι και η πρόταση της Ολλανδικής εταιρείας που κατέθεσε λίγες μέρες πριν το “Γενικό Σχέδιο Διαχείρισης των Υδάτων της Θεσσαλίας” και ετοιμάζει ανάλογο, τουλάχιστον, για την περιφέρεια της Κρήτης.

Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά το δικαίωμα των λαών ενάντια στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, των διαφόρων ΜΚΟ, “προσκόπων” της εκμετάλλευσης του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου. Ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας, θα καταργήσει την εμπορευματοποίηση του νερού, ενώ στο πλαίσιο του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού θα αξιοποιείται το σύνολο των υδάτινων πόρων για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για ασφαλές, ποιοτικό και φθηνό νερό».

«Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά μπροστά στους αγώνες για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για το λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς “χαράτσια” στην αγροτική παραγωγή, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, με όποιον τρόπο και από όποια κυβέρνηση κι αν προέρχεται» καταλήγει η ανακοίνωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος