Κίσσαμος: καταστροφή καλλιεργειών από αιγοπρόβατα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καλλιεργητές στον Κίσσαμο Χανίων, καθώς βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από την ασύδοτη βοσκή αμνοεριφίων, που μπαίνουν στα κτήματα τους και αφήνουν πίσω τους κρανίου τόπο.

Κοπαδική “εισβολή” θα μπορούσε να λεχθεί το φαινόμενο, καθώς οι κτηνοτρόφοι αδιαφορούν που βόσκουν τα κοπάδια τους και αν καταστρέφουν τις περιουσίες των άλλων. Ότι δενδρύλιο βρεθεί στον δρόμο τους ισοπεδώνεται σημειώνει ένας από τους πληττόμενους. Οι αγρότες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες τους ή να τις πουλήσουν και αυτό σηματοδοτεί γενικότερη ερημοποίηση μιας περιοχής.

Σύμφωνα με τον νόμο, η ανεξέλεγκτη βόσκηση καταγγέλλεται στην αστυνομία, η οποία καλεί τον δήμο να παρέμβει και να συλλέξει τα ζώα καταπατητές. Όμως, οι δήμοι επικαλούνται ένδεια τεχνικών μέσων συλλογής και μεταφοράς των ζώων, με αποτέλεσμα μηδέν. Οι καταπατητές φτάνουν στο σημείο να διεκδικούν ακόμη και τα κτήματα, στα οποία εισβάλλουν και χρησιμοποιούν ως βοσκοτόπια. Η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω και οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις συνοδευόμενες ενίοτε και από πολιτικές σκοπιμότητες πρέπει να λάβουν τέλος. Στο κάτω- κάτω η Κρήτη δεν παράγει μόνο μυζήθρα.

Η σύγκρουση μεταξύ κτηνοτρόφων και αγροτών είναι τόσο παλιά όσο οι άνθρωποι, αλλά οι σύγχρονες κοινωνίες σε ευνομούμενες πολιτείες τέτοια ζητήματα τα έλυσαν προ πολλού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος