Κινδυνεύουν οι ακτές της Ανατολικής Μεσογείου από την Αίτνα;

Array

Το ηφαίστειο στην Αίτνα «ξύπνησε» ξανά στις 16 Φεβρουαρίου. Οι εικόνες από το σιντριβάνι λάβας έκαναν το γύρο του κόσμου.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Νομικού. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στο άμεσο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο καταστροφικό φαινόμενο» σχολίασε η κ. Νομικού. «Ένα ηφαίστειο προειδοποιεί» είπε. «Η Αίτνα παρακολουθείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε εξηγώντας ότι υπάρχει εξοπλισμός που «βλέπει» και ενημερώνει για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης, όπου η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε το 1950, σημείωσε ότι υπάρχουν όργανα που το μελετούν και θα μας προειδοποιήσουν για οποιαδήποτε δραστηριότητα του. «Αν τυχόν συμβεί οποιοδήποτε πρόδρομο φαινόμενο ενημερώνουμε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε.

Η ίδια αναφέρθηκε και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου εκεί όπου η NASA δοκίμασε ρομπότ προκειμένου να χαρτογραφηθεί η περιοχή. Πρόκειται για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται Βορειοανατολικά της Σαντορίνης, και είναι το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο στην Ανατολική Μεσόγειο, με τελευταία έκρηξη το 1650. Όπως τόνισε η κ. Νομικού, αναλύοντας την διαδικασία χαρτογράφησης, τις επόμενες δεκαετίες η NASA θα δοκιμάσει τα ίδια ρομπότ σε δορυφόρους του Δία και του Κρόνου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος