Κίνα: Υποθαλάσσιες γεωτρήσεις πετρελαίου με βασικό εξοπλισμό ένα «Χριστουγεννιάτικο δέντρο»

Σε λειτουργία τέθηκε στην θαλάσσια περιοχή κοντά στην πόλη Τζαντσιάνγκ της Κίνας υποβρύχιος εξοπλισμός πετρελαϊκών γεωτρήσεων με την ιδιότυπη ονομασία «Χριστουγεννιάτικο δέντρο».

Σύμφωνα  με την κοινοπραξία China National Offshore Oil Corporation το λεγόμενο υποθαλάσσιο “Χριστουγεννιάτικο δέντρο” ή subsea Xmas είναι ένας σημαντικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στα υποθαλάσσια συστήματα παραγωγής της πετρελαϊκής βιομηχανίας, καθώς μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε ώριμα πεδία θαλάσσιων γεωτρήσεων.

Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση των γεωτρήσεων πετρελαίου, που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, που βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Μέσω της εισαγωγής φιλτραρισμένου θαλάσσιου νερού με μέγιστη πίεση 17 Μεγαπασκάλ (MPa) στον ταμιευτήρα του κοιτάσματος, επιτυγχάνεται η άντληση του πετρελαίου στην επιφάνεια, από μεγάλο θαλάσσιο βάθος.

Το subsea Xmas έχει μήκος 3,5 μέτρων, πλάτος 3,2 μέτρων και ύψος 3 μέτρων, με συνολικό βάρος περίπου 22 τόνων, σύμφωνα με την CNOOC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος