Κιλκίς: Μαθητές διακρίθηκαν για την καλλιέργεια μικρολαχανικών σε κουτιά ηλεκτρονικών υπολογιστών

Καλλιέργησαν ορισμένα από τα πιο ακριβά μικρολαχανικά στον κόσμο, μέσα σε κουτιά ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατάφεραν να κερδίσουν τον θαυμασμό αλλά και την ψήφο του κοινού στον διαγωνισμό «Καλύτερο Promo Video Εικονικών Επιχειρήσεων 2022» του προγράμματος/διαγωνισμού του Junior Achievement Greece. Η μαθητική εικονική επιχείρηση «Microgreens- Magicgreens» από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς αναδείχθηκε νικήτρια, παίρνοντας το «χρυσό» εισιτήριο και την απευθείας πρόκριση στον φετινό πανελλαδικό τελικό του προγράμματος, που θα γίνει στις 6 Μαΐου, με τη συμμετοχή των δέκα καλύτερων ομάδων.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το καλύτερο promo video έγινε, χθες το απόγευμα, σε ένα live event του Junior Achievement Greece, με τον πρόεδρο του JA Greece Μάρκο Βερέμη να ανακοινώνει τη νικήτρια ομάδα, προκαλώντας «κύματα» ενθουσιασμού και χαράς από τους μαθητές και μαθήτριες της «Microgreens- Magicgreens», που ήταν συντονισμένοι στην εκδήλωση, μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές τους. Το βίντεο της μαθητικής εικονικής επιχείρησης από το Κιλκίς πήρε πάνω από 1000 ψήφους, όπως επισήμανε ο κ. Βερέμης, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από την καταπληκτική ιδέα των παιδιών. «Το ταξίδι τώρα ξεκινάει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του JA Greece, υπενθυμίζοντας πως έχουμε μπροστά μας την πλήρη εξέλιξη του διαγωνισμού και συγχαίροντας τόσο τους νικητές όσο και τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετείχαν.

Ογδόντα δύο βίντεο διαγωνίστηκαν για το έπαθλο και συνολικά 27.000 ψήφοι ήταν αυτές που έκριναν το αποτέλεσμα, με τη δεκάδα των καλύτερων promo video -πέραν των νικητών- να συμπληρώνουν οι εξής ομάδες: 6ο ΕΕΛ Καβάλας/ B-Safe, Pierce- The American College of Greece/ Extra Mile, 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης»/ Ζωομπουκίτδες Έβρου Α.Ε., Εκπαιδευτήρια Γείτονα- ASPIS, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγίου Δημητρίου & 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου/ ReUZ+, Γυμνάσιο Κλειτορίας/ Flying, ΓΕΛ Θουρίας/ Granel, 1ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πυλαίας – Χορτιάτη/ Σουφέρνωναφας και ΓΕΛ Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης/ AGORA.

Τα βίντεο και οι ιδέες των παιδιών που διαγωνίστηκαν απέδειξαν, όπως τονίστηκε στη διάρκεια του live event, πόσο σύγχρονες, βιώσιμες και εναρμονισμένες με τις ανάγκες της κοινωνίας είναι οι ιδέες των μαθητριών και μαθητών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. «Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή για τα παιδιά», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του JA Greece Αργύρης Τζικόπουλος, επισημαίνοντας πως όλοι όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι νικητές. «Η νίκη είναι η ίδια η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για μια συναρπαστική διαδρομή έκανε λόγο η Ελίζα Παυλίδη, υπεύθυνη προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», ενώ ο Γιώργος Στέφας, Digital Marketing Specialist JA Greece, εξήρε τη δουλειά των παιδιών και τις πρωτότυπες ιδέες τους.

Μία πολύ σημαντική φετινή καινοτομία του προγράμματος/διαγωνισμού, τον θεσμό των Inspirational Mentors, παρουσίασε η διευθύντρια επικοινωνίας της JA Greece, Μαρία Γιαννέτου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη όλης της ομάδας για τη συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων της χώρας στο mentoring των μικρών «επιχειρηματιών». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο θεσμός των Inspirational Mentors αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση και ώθηση για τα παιδιά».

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των Inspirational Mentors είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και άλλοι 35 διακεκριμένοι εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού και του δημοσιογραφικού κόσμου. Οι Inspirational Mentors συμμετείχαν και στα promo video των ομάδων τους.

Στο χθεσινό live event συμμετείχαν επίσης οι Κωνσταντίνος Τσουρής, εθελοντής, Vice President, Senior Relationship Manager, Global Subsidiaries Group, Corporate Banking Citi, Έλλη Μουχταρίδου και Ιάσονας Φιλιππίδης, απόφοιτοι προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση».

Την εκδήλωση παρουσίασαν η communication specialist του Junior Achievement Greece Φωτεινή Κοκκινάκη και ο Δαβίδ Μπεγκτζανιάν, απόφοιτος του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση».

Η ιδέα που κέρδισε το κοινό

Η μαθητική εικονική επιχείρηση «Microgreens- Magicgreens» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του ’21, με έδρα το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς και αποτελείται από 30 μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου, του 2ου Πειραματικού Λυκείου και του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς.

Το καινοτόμο προϊόν που παράγουν είναι ένας πλήρως αυτοματοποιημένος θάλαμος καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών.

Συγκεκριμένα, ορισμένα από τα πιο ακριβά μικρολαχανικά (microgreens) που μεγαλώνουν ταχύτατα, έχουν σαράντα φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν την επιλογή κορυφαίων σεφ, είναι αυτά που καλλιεργούν μέσα σε κουτιά ηλεκτρονικών υπολογιστών οι μαθητές. Τα φυτά μεγαλώνουν με τη βοήθεια ειδικού φωτός, με βάση το μπλε και το κόκκινο χρώμα που βοηθούν το φυτό να αναπτυχθεί και να βλαστήσει. Παράλληλα, ειδικοί αισθητήρες ειδοποιούν αν υπάρχει αυξημένη υγρασία, ώστε να ενεργοποιηθεί το ανεμιστηράκι του παλιού υπολογιστή με την ενέργεια που παίρνει από το τροφοδοτικό του. Η καλλιέργεια γίνεται με τη χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και της αποστολής των δεδομένων της καλλιέργειας σε cloud, σε μία εφαρμογή που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της έξυπνης γεωργίας.

Με αυτόν, λοιπόν, τον πλήρως αυτοματοποιημένο θάλαμο ανάπτυξης μικρολαχανικών που κατασκεύασαν και δίνει τη δυνατότητα παραγωγής για ιδιοκατανάλωση αλλά και για πώληση, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων αυτών του Κιλκίς, συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείριση».

«Μάθηση στην πράξη»

Το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του JA Greece, τελεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά προγράμματα που εδράζεται στην αρχή «μάθηση στην πράξη» και βασίζεται στο αντίστοιχο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Junior Achievement Worldwide, που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ και σε 120 άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η νικήτρια ομάδα του Πανελλαδικού Τελικού Διαγωνισμού 2022 θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό «JA Europe Company Program Competition 2022», στις 12 με 14 Ιουλίου στο Ταλίν της Εσθονίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E. Κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις 10 καλύτερες μαθητικές «επιχειρήσεις» που θα διαγωνισθούν στον πανελλαδικό τελικό της 6ης Μαΐου. Πέρυσι, η νικήτρια ομάδα «FlowOn» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατάφερε να κερδίσει το 2ο Βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του JA Europe του 2021.

Έχοντας επιτελέσει σπουδαίο, παγκόσμιο έργο στην ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών εδώ και πάνω από 100 χρόνια, το Junior Achievement Worldwide – μέλος του οποίου είναι το Junior Achievement Greece – είναι υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης 2022.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος