Κέρκυρα: Συζήτησαν για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις Κοτζιάς και Μπουσάτι

Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαν οι δύο πρώην υπουργοί εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς στην Κέρκυρα, με αντικείμενο τη γεωπολιτική της καλής γειτονίας στο φόντο όλων όσα συμβαίνουν τόσο στη γειτονιά μας όσο και ευρύτερα, με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη σχέση της χώρας μας με τους γείτονές της.
Κοτζιάς και Μπουσάτι συνεργάστηκαν από τις θέσεις του ΥπΕξ την περίοδο 2015-2018 (όταν και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αντικαταστάθηκε από το Γ. Κατρούγκαλο) και αναφέρθηκαν και οι δύο στις σοβαρές προόδους που επί της θητείας τους επιτεύχθηκαν όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και σε μία προσπάθεια συμφωνίας – πακέτο για μια σειρά σημαντικών αλλά και δευτερευούσης σημασίας προβλημάτων που ικανοποίησαν και τις δύο πλευρές, όπως για παράδειγμα η απόδοση αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο ή η δυνατότητα χρήσης των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης στους Αλβανούς οδηγούς φορτηγών. Προσέθεσε ότι ήταν στα σκαριά ένα ευρύτερο πακέτο συμφωνιών που όμως τελικά δεν προχώρησε έγκαιρα λόγω και των διαφόρων αντιδράσεων που υπήρξαν από παράγοντες και των δύο χωρών.
Ο κ. Μπουσάτι επεσήμανε ότι η προοπτική ανάπτυξης της Αλβανίας περνά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, κυρίως, από τις δύο χώρες με τις οποίες γειτονεύει, την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η υποσημείωση του Ν. Κοτζιά περί ανάγκης στενής συνεργασίας των χωρών της Βαλκανικής τόσο σε πολιτικό επίπεδο συνεργασίας όσο, ακόμα περισσότερο, σε οικονομικό επίπεδο ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας πολύ ισχυρός πόλος διεκδίκησης δικαιωμάτων και ενδυνάμωσης επιρροής εντός και εκτός Ε.Ε., καθώς πρόκειται γι; 11 χώρες, πολύ περισσότερες από όλες τις ανάλογες συμμαχίες στην Ευρώπη (Μπενελούξ, Βίζενγκραντ, Σκανδιναβία κλπ.).
Και οι δύο αναφέρθηκαν εκτενώς στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην επαναδιαμόρφωση του διεθνούς γεωπολιτικού σκηνικού με τη Δύση από τη μία πλευρά και χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχουν την ίδια οπτική με τη δική μας.
Η συζήτηση διοργανώθηκε από την εφημερίδα “Ενημέρωση” της Κέρκυρας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από το πρώτο φύλλο της.

Κέρκυρα: Συζήτησαν για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις Κοτζιάς και Μπουσάτι
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος