Κέντρο πολιτισμού η ΤΣΑΝΑΚΛΕΙΟΣ σχολή Κομοτηνής

Ένα κτήριο κόσμημα για την Κομοτηνή φιλοξενεί τον πνευματικό και πολιτιστικό πλούτο της πόλεως. Η ΤΣΑΝΑΚΛΕΙΟΣ σχολή λειτουργεί πάνω από έναν αιώνα και στον ανακαινισμένο χώρο φιλοξενεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Το διώροφο κτίριο οικοδομήθηκε το διάστημα 1906-1907 με δαπάνες του Κομοτηναίου Νέστορα Τσανακλή. Η σχολή ακολουθεί την ιστορική διαδρομή της πόλεως, αναφέρει ο Ζαφείριος Τσάκος, αρχειονόμος. Το 1913-1919 στεγάστηκε εκεί η Ιερά Μητρόπολης και ένα μικρό νοσοκομείο. Το 1919 η Γαλλική Διοίκηση την μετέτρεψε σε ορφανοτροφείο. Από το 1922 έως το 1945 στέγασε την έδρα της Γενικής Διοίκησης  Θράκης. Το 1945-1972 στο ιστορικό κτίριο εγκαταστάθηκε η Νομαρχία Ροδόπης, ενώ το 1975 φιλοξένησε την Μέση Τεχνική Σχολή Εργοδηγών. Αργότερα από το 1975 έως  το 2000 στέγασε την Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η καθημερινή επισκεψιμότητα είναι σημαντική, καθώς στην πόλη λειτουργεί και το Πανεπιστήμιο. Η βιβλιοθήκη  διαθέτει συλλογές βιβλίων, περιοδικών (φιλολογικά και γενικότερου ενδιαφέροντος), αρχείο τοπικού τύπου (από το 1968 και μετά), και  αρχείο  ΦΕΚ σε έντυπη μορφή για το διάστημα 1940-2003. Επίσης, διαθέτει ηλεκτρονικό κατάλογο, προσβάσιμο μέσω της διαδικτυακής πύλης του Δήμου (www.komotini.gr), όπου ο χρηστής, μπορεί να περιπλανηθεί ανάμεσα σε 30.000 τίτλους. Μεγάλο πλούτο της Βιβλιοθήκης αποτελούν οι αρχειακές συλλογές βιβλίων καθώς και ο περιοδικός τύπος. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο παιδικό τμήμα, καθώς και στη συλλογή της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας.

Σύντομα αναμένεται να εγκατασταθεί στον κτήριο της Τσανακλείου το Μουσείο Καραθεοδωρή, του διάσημου μαθηματικού, που καταγόταν από την Κομοτηνή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος