ΚΕΕΛΠΝΟ: Δύσκολη η κατάσταση στη Μόρια–Παρεμβάσεις για την αποτροπή υγειονομικών κινδύνων (video)

Οι υπεράριθμοι φιλοξενούμενοι στους χώρους υποδοχής του κέντρου στη Μόρια της Λέσβου είναι ο υπ’ αριθμόν ένας παράγοντας διαμόρφωσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου . Σε αυτό φαίνεται ότι συμφωνούν όλες οι πλευρές που «ερίζουν» για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο. Καταγγελίες που  πυροδότησαν αντικρουόμενες αντιδράσεις  καθώς μεταξύ των άλλων  υποστηρίζεται ότι οι υγειονομικές συνθήκες  αποτελούν   «βόμβα για την δημόσια Υγεία».  Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Άγης Τερζίδης κατέθεσε στην ΕΡΤ και την «ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ»  την δική του θέση για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο και στους χώρους γύρο από αυτό, καθώς οι φιλοξενούμενοι, έχουν εγκατασταθεί, έξω από τους οργανωμένους χώρους του κέντρου.

Ο κ.Τερζίδης υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η κατάσταση  δεν είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στην 18μηνη παροχή υπηρεσιών δημόσιας Υγείας που παρέχει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά την αποχώρηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα και βιασμών και πορνείας  καθώς  αυξάνεται ο πληθυσμός και επιβαρύνεται η ψυχική του υγεία και από την πολύμηνη παραμονή στο κέντρο.

Με ρυθμό αφίξεων, έως τριακοσίων ανθρώπων ημερησίως,  από τους οποίους οι περισσότεροι παιδιά, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη καθώς αυξάνονται οι ατομικές ανάγκες για υγειονομική φροντίδα και το ιατρικό προσωπικό όσο και να ενισχύεται, δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών. Παρ όλα αυτά το πρόβλημα της δημόσιας Υγείας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά καθώς γίνονται εμβολιασμοί για την αποτροπή επιδημιών, ενισχύθηκε το νοσοκομείο με προσωπικό 30 ατόμων, ενώ αναμένεται και η προκήρυξη για 1500 προσλήψεις προσωπικού που θα αφορούν κυρίως τα νησιά. Ο κ. Τερζίδης τόνισε ωστόσο ότι όλα αυτά αποτελούν μέτρα ανακούφισης του προβλήματος και ότι χρειάζεται μια οριστική λύση  καθώς έρχεται ο χειμώνας  και  προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος  για τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους  εκεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος